Paroubek: Komu vadí silná koruna?

15.07.2016 11:25

Čeští občané by ve své většině určitě přivítali silnou korunu. První zápas o silnou korunu vedl v počátcích samostatného čs. státu, tedy v politickém dávnověku, někdejší ministr financí čs. vlády A. Rašín. Ale současnému ministru financí Babišovi jako by na silné koruně nezáleželo. Miliardář má své starosti a také své jisté, že …Má jiné zájmy než naprostá většina ostatních českých občanů.

Paroubek: Komu vadí silná koruna?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Šéf ČNB Rusnok se v těchto dnech vyjádřil, že ČNB s režimem intervencí proti posilování české koruny skončí nejspíše ve druhé polovině roku 2017. To je ještě nejméně za rok, a možná za rok a půl, pokud bude mocná zájmová skupina, která za tímto rozhodnutím Singrova vedení ČNB v listopadu 2013 stála, vymýšlet další pseudoargumenty pro to, aby ČNB oslabovala českou korunu dál.

Rusnok má pravdu v jedné věci. Rozhodnutí o zavedení eura musí udělat vláda. Je to výsostně politické rozhodnutí. Vláda se do toho však pochopitelně nehrne, protože ani B. Sobotka, ani A. Babiš nechtějí zbytečně ztrácet voličskou podporu vyhraněným stanoviskem ve prospěch eura. Vysvětlovat dnes občanům, voličům. proč je pro ně euro vlastně výhodné a proč naopak koruna je nevýhodná bude v první fázi toho, kdo to bude říkat, stát politické body. A může to vést k resuscitaci již propadlých stran, jako je například ODS, k jejímuž boji proti euru by se nepochybně přidali např. Úsvit, Okamura a další výtečníci.

České firmy přitom každý rok, a argumentuje se (chybně) , že se jedná v tomto případě přece "jen" o miliardy, přicházejí o desítky miliard korun při měnové konverzi z eura na koruny a z korun na euro vzhledem k dovozu a surovin a polotovarů (ale také třeba supermoderních technologií), respektive vývozu českých finálních výrobků. Nemalé peníze, které české firmy ztrácí konverzí, by zůstaly uvnitř české ekonomiky, ve prospěch českých firem a jejich zaměstnanců, a to by bylo jen dobře.

Vyvážet od nás levnou práci je nesmyslné

Pasivita vládních stran, a zejména sociální demokracie, pokud jde o vývoj české měny, je neuvěřitelná. Každé silné politické hnutí by přece mělo prosazovat silnou korunu především v zájmu voličů.

Bude jistě rozdíl, zda bude v okamžiku vstupu do evropské měnové unie (EMU) koruna konvertována k euru v kurzu např. 1:25, nebo dokonce ku 1:27, anebo v reálném kurzu 18 – 20 korun. Občané tak mohou ztratit nevýhodně stanoveným kurzem pro konverzi podstatnou část hodnoty svých úspor, ale také svého platu v zájmu jakýchsi podivných zájmových skupin výrobců, respektive exportérů.

Vyvážet od nás levnou práci je nesmyslné a ČNB je zde od toho, aby hlídala především vývoj české měny a zajistila do budoucna ten nejlepší konverzní kurz jak pro české občany, tak pro české firmy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce