Paroubek: Konec velké epochy v Bavorsku

16.10.2018 8:35

Bavorsko je jedním z klíčových obchodních partnerů Česka ve světě a v Německu zvlášť. Pokud obchodní obrat mezi Českem a Německem představuje zhruba třetinu objemu českého zahraničního obchodu, pak téměř třetinu z tohoto objemu tvoří obchod s Bavorskem.

Paroubek: Konec velké epochy v Bavorsku
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Bavorsko bylo před II. světovou válkou zemědělskoprůmyslovou zemí. Dnes je jedním z průmyslových a finančních center Německa, které je hospodářsky i politicky nejvýznamnější zemí EU. Bavorsko v loňském roce vytvořilo HDP ve výši téměř 600 mld. eur a podílelo se více než 18% na tvorbě HDP celého Německa. Jen Severní Porýní-Vestfálsko, nejlidnatější spolková země, je s 21,1% HDP Německa hospodářsky silnější zemí. Bavorsko patří v Německu k spolkovým zemím s nejvyšší mzdou: Bavoři dostávají v průměru 44 000 eur ročně. Za posledních sedmdesát let v Bavorsku vládly jen vlády vytvořené Křesťanskosociální unii (CSU). CSU byla tvůrcem hospodářského zázraku této spolkové země. Ještě v roce 2003 dosáhl pod Stoiberovým vedením volební výsledek CSU přes 60% hlasů voličů. Už o pět let později musela ale CSU mít po volbách k vládnutí koaličního partnera (FDP). Ve volbách v roce 2013, ve kterých CSU získala 47% hlasů a absolutní většinu, znovu ustavovala tato strana jednobarevnou zemskou vládu.

V nedělních volbách do zemského sněmu v Bavorsku se očekávaly velké ztráty CSU. CSU získala skutečně „jen“ 37,5% hlasů. Bylo to tedy o něco lepší, nežli předvídaly průzkumy. Na druhém místě se 17,5% skončili Zelení, kteří tak zdvojnásobili své parlamentní zastoupení. Volebním debaklem skončila podle očekávání SPD, která ještě před pěti lety získala přes 20% hlasů. Nyní to je něco kolem 10%. Před ní se nejspíš dostali tzv. Svobodní voliči s 11,5% hlasů, kteří budou koaličním partnerem CSU. A do parlamentu se se ziskem cca 10% ještě nově dostane AfD. Poprvé v bavorských dějinách. Padla tedy stará zásada uplatňovaná v bavorské politice již zvěčnělým vůdcem CSU F. J. Straussem: „Napravo od CSU je už jen zeď“. A jako poslední se zřejmě do bavorského sněmu dostane, se ziskem přes 5% (pokud to tak ve sčítání dopadne), liberální FDP. CSU, i když ztratila většinu, má tedy šanci sestavit stabilní vládu a udržet si i v nových podmínkách dominantní roli v bavorské politice.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Za zamyšlení stojí ohromné oslabení SPD, která nikdy po I. světové válce ve svobodných volbách v Bavorsku tak slabá nebyla. Vzpomínám si na svůj někdejší rozhovor s tehdy již bývalým předsedou bavorské SPD Volkmarem Gabertem na hradeckém sjezdu ČSSD v roce 1993. Gabert byl sudetoněmecký sociální demokrat, který unikl z Československé republiky jedním z posledních vlaků, kterým odjížděli přes moravskou Ostravu do Polska němečtí antifašisté před záborem Čech a Moravy německou armádou 15. 3. 1939. Sloužil pak za II. svět. války v britské armádě. Za jeho vedení bavorská sociální demokracie získala při volbách do bavorského sněmu i třetinu voličů. Gabert mně říkal, jak si tehdy jeho spolustraníci mysleli, že je to málo.

Gabert už léta nežije, ale ukazuje se, že vůdce jeho formátu bavorským i německým sociálním demokratům chybí. Ve volbách zcela propadly Die Linke. Což je koneckonců vedlejší důsledek senzačního posílení Zelených, kteří přesvědčili bezmála pětinu voličů o tom, že jsou stranou skutečné moderní levice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.