Paroubek: Koníček českých ministrů financí – omezování výdajů na sociální služby

10.10.2014 20:59

Sociální služby poskytované v ČR, a to veřejnoprávním sektorem, ale i nejrůznějšími neziskovými organizacemi a spolky jsou nedostatečně financované. A ohledně financování sociálních služeb v naší zemi se také strhává každoroční souboj mezi ministerstvem financí, ministerstvem práce a sociálních věcí a kraji.

Paroubek: Koníček českých ministrů financí – omezování výdajů na sociální služby
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ministerstvu práce a sociálních věcí nyní na sociální služby chybí půl miliardy korun. Faktem je, že za ministra financí Kalouska se běžně jednalo o částky mnohem vyšší, takže například v roce 2009 vážně hrozilo, že stát prostřednictvím krajů zafinancuje sociální služby jen na prvních osm měsíců roku.  To byl také jeden ze spouštěčů vládní krize v březnu 2009, a tedy jeden ze spouštěčů pádu Topolánkovy vlády.

Půl miliardy není tak enormní částka, nicméně pokud ji MPSV nezíská, bude to znamenat značné omezení sociálních služeb, nebo dokonce jejich zrušení v citlivém období v závěru roku. A to by bylo skutečně velmi špatné. Pokud ministr Babiš nechce jít kalouskovskou cestou, jistě ve státním rozpočtu dokáže potřebných 500 milionů najít a zajistit je pro MPSV, čímž kritickou situaci vyřeší.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Paroubek.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…