Paroubek: Krize skončila, zapomeňte

21.05.2017 7:33

Krize vlády spočívající především ve snaze na jedné straně ČSSD eliminovat Andreje Babiše z vlády a naopak na druhé straně ve snaze hnutí ANO Babiše ve vládě udržet, skončila. Hlavní aktéři budou sčítat zisky a ztráty, živé i mrtvé. Sociální demokracie se oprávněně domnívá, že v tomto krátkodobém boji zvítězila. Neměla by však přeceňovat váhu tohoto vítězství.

Paroubek: Krize skončila, zapomeňte
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ilustrační montáž z produkce ateo.czPak mu nepomůže ani svěcená voda. Předpokládejme, ale pracovně, že závěry OLAFu nebudou tak radikální a umožní i jiný, nežli kriminalizující výklad. Pak to Andrej Babiš přežije politicky a sociální demokracie po momentálním vítězství v této srážce nedosáhne ničeho. Zdá se, že v celé záležitosti vládní krize ztratí politické body prezident Miloš Zeman. Zbytečně prodlužoval krizi, uprostřed ní odjel do Číny, aniž naznačil, jak by si krizi reálně představoval řešit a exponoval se jednoznačně na straně Babiše. A. Babiš jej v tom v určitém okamžiku nechal samotného.

Řekněme si otevřeně, že pro M. Zemana průběh krize musel znamenat značné emoční vypětí. Což se projevilo i při státní návštěvě Číny, kdy M. Zeman projevoval značné známky vyčerpanosti. Lidé v okolí Miloše Zemana by příště měli velmi pečlivě zvažovat, jak náročný program Miloši Zemanovi na zahraniční cestě připravit. Zda je opravdu nutné, aby se Miloš Zeman scházel s nejbohatším mužem Číny, který ovšem v České republice nehodlá investovat ani jüan.

Ilustrační montáž z produkce ateo.cz

To je prostě místní kuriozita, kterou by si mohl prezident odpustit a ti, kdož toto setkání zajistili, by měli zpytovat svědomí. Budoucí ministr financí Pilný je pro hnutí ANO ohromnou výhrou. Není to oslabení, ale posílení hnutí ANO před volbami. Pilný kandiduje, bude na očích veřejnosti a bude získávat politické body. Jeho jmenování počátkem příštího týdne do ministerstva financí vládní krize končí. Je otázka, o čem bude příští krize této vlády, jejíž ukončení si nikdo z vládních stran nepřeje, ale předvolební zápas o hlasy voličů již zahájili všichni.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice