Paroubek: Kvůli neshodám odložil Evropský parlament hlasování o Palestině

27.11.2014 22:29

Koncem října Palestinu uznala první země západní Evropy – Švédsko. Krátce nato prohlásila šéfka evropské diplomacie Mogheriniová, že vznik samostatné Palestiny si přeje celá EU.

Paroubek: Kvůli neshodám odložil Evropský parlament hlasování o Palestině
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Uznání Palestiny v hlasování vládě doporučil také parlament ve Velké Británii, Irsku a s určitými podmínkami ve Španělsku. (A již před vstupem do EU uznalo Palestinu Slovensko.)

Dnes se o výzvě k uznání palestinského státu mělo hlasovat také na půdě evropského parlamentu. Návrh rezoluce na uznání samostatné Palestiny předložili členové socialistické frakce a podporu tento návrh našel u Skupiny Konfederace evropské sjednocené levice a Severské zelené levice
(GUE/NGL) a mezi zelenými. Naopak lidovci a liberálové mají s podporou stávající podoby rezoluce a s rezolucí samotnou zásadní problém, v důsledku
čehož požádala frakce EPP o odložení hlasování. Podle hlasů zaznívajících z frakcí, které rezoluci nepodporují, by měla větší šanci na úspěch, kdyby byla, podobně jako ve Španělsku, podmíněna výrazným pokrokem v mírovém jednání mezi Izraelci a Palestinci. (Je ovšem třeba si uvědomit, že B. Netanjahu prohlásil, že Izrael nikdy nedovolí vznik samostatné Palestiny.)

Pro některé poslance je pak přijetí rezoluce naprosto nepřijatelné. Například J. Štětina prohlásil: „Samostatný palestinský stát uzná v okamžiku, až jeho existenci uzná Izrael.“ Postoj J. Štětiny, který se stále fantazíruje na téma samostatnosti Tibetu, který ani o žádnou samostatnost nežádá, a naopak vystupuje proti samostatnosti Palestiny, o kterou Palestinci dlouhodobě usilují, je vskutku fascinující. Zvláště v situaci, kdy se Izraelská vláda chystá schválit zákon, podle kterého by jedinými plnohodnotnými občany byli Židé (více než 20 % Arabů by se tak stalo občany druhé kategorie) a také uvažuje o tom, že jediným úředním jazykem Izraele bude hebrejština, a nikoli arabština… Lidská práva ctí pan Štětina a další evidentně pouze velmi výběrově.

Obvyklí čeští ochránci lidských práv by izraelské vládě měli vyjádřit jasný názor na tento zákon, který – pokud bude v této podobě schválen – uvede v Izraeli v život apartheid.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace