Paroubek (LEV 21): Čína, velký exportér kapitálu

26.10.2014 21:05

Číňané dnes investují po celém světě. Měli zájem investovat také v České republice. Topolánkova a Nečasova vláda ale dokázaly rozbít nadějný rozjezd vztahů s ČLR v letech 2005–2006. Čínské investice nás proto v posledních letech míjely.

Paroubek (LEV 21): Čína, velký exportér kapitálu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Čínská ekonomika vysílá zajímavé signály. V tomto roce očekává Čína růst HDP 7,3 %, což je o nějakou desetinu méně nežli v předchozích letech. Ale je to stále úctyhodný hospodářský růst. Každým rokem dochází v Číně k obrovskému přelivu obyvatelstva ze západních, zejména zemědělských oblastí k pobřeží, na industrializovaný východ země.

Trvalý, a přitom výrazný růst hospodářství Číny dává možnost lidem přicházejícím na východ státu získat dobře placené zaměstnání. Nebo možná obecněji: dává alespoň nějakou možnost získat zaměstnání.

Čína má jistě mnohé problémy, z nichž jsou některé jen těžko řešitelné v krátké době (vytvoření fungujícího systému důchodového zabezpečení; vyřešení problémů, které se vytvořily v oblasti životního prostředí). Již dnes se však objevují odhady, kdy se Čína stane státem hospodářsky silnějším, než jsou Spojené státy. Bude to v řádu deseti až čtrnácti let.

Čína disponuje obrovskými zásobami zahraničních měn v nepředstavitelném objemu čtyři biliony amerických dolarů. To je neuvěřitelná suma. Číňané dnes investují po celém světě. Je jen škoda, že Topolánkova a Nečasova vláda dokázaly úplně rozbít nadějný rozjezd vztahů s ČLR v době mého premiérství v letech 2005–2006. V prosinci 2005, půl roku po mé státní návštěvě Pekingu, na níž jsem se setkal s prezidentem Číny a šéfem čínské komunistické strany a dále s předsedou čínské vlády, navštívil Prahu čínský premiér.

Čína měla zájem v ČR investovat, viděla v naší republice možnou mateřskou letadlovou loď, základnu pro pronikání čínských investorů do EU. To vše bylo díky ideologické předpojatosti české pravice zničeno. Dnes přichází nová česká vláda a prezident s pokusem o restart vztahů.

Podívejme se pro zajímavost, jaké čínské investice přicházely do EU a kdo byli jejich největší příjemci. A to od roku 2005 do konce prvního pololetí roku 2014, podle tabulky nedávno zveřejněné ve Financial Times.

 

Portugalsko, kde Čína investovala do oblasti energetiky a do oblasti peněžnictví, je pro Číňany také nástupištěm do portugalsky mluvících zemí, zejména do Brazílie, Angoly a Mosambiku.

Příkladem toho byla čínská investice v roce 2011, kdy Sinopec, čínská státní naftařská společnost, zaplatil 4,8 miliardy dolarů za 30% podíl v brazilské dceřiné firmě Galp Energia, která patří do dominantní portugalské naftařské a plynařské skupiny.

Zkrátka velké peníze na investice z Číny nás, díky hlouposti pravicových vlád, v posledních osmi letech míjely. Uvidíme, zda a za jak dlouho se to dá dohnat.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).