Paroubek (LEV 21): Nestandardní převody financí mezi ministerstvem financí MF a MD

13.10.2014 16:20

NKÚ dnes zveřejnil zprávu o nestandardních převodech financí v rámci ministerstva dopravy a ministerstva financí, ke kterému došlo poslední den roku 2012. Tímto převodem, který podle NKÚ proběhl na žádost ministerstva financí, byl ovlivněn schodek státního rozpočtu v letech 2013 a 2013. Tento převod snížil schodek rozpočtu pro rok 2013, tedy pro rok, který měl být předvolební.

Paroubek (LEV 21): Nestandardní převody financí mezi ministerstvem financí MF a MD
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Mluvčí NKÚ uvedla, že z operačního programu Doprava bylo 31. prosince roku 2012 na účet Státního fondu dopravní infrastruktury převedeno 5 miliard
korun. V únoru pak byly tyto peníze převedeny zpět na účet ministerstva dopravy. NKÚ také upozornil na to, že převod prostředků, včetně žádosti a finanční kontroly trval pouze dva dny.

Bývalý ministr financí M. Kalousek i bývalý ministr dopravy, Z. Stanjura, který byl v té době ministrem dopravy čtrnáct dní, tvrdí, že jde o zcela běžnou účetní operaci a že je důležité, že se žádné peníze neztratily. Mluvčí NKÚ proti tomu uvádí, že se v minulosti s podobným převodem při prověrkách NKÚ ještě nesetkal. V ekonomické praxi se tomu říká zkreslování účetnictví a hospodářského výsledku.

Jsem velmi zvědavý, zda současná vláda za takovéto machinace požene bývalého ministra dopravy Nečasovy vlády Stanjuru a bývalého ministra financí Kalouska k zodpovědnosti. Ideálně se k diskusi o tom hodí středeční projednávání situace na ministerstvu dopravy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

19:05 Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě