Paroubek (LEV 21): Švédsko uznalo Palestinu a udělalo krok správným směrem

31.10.2014 20:14

Švédsko jako první země EU uznalo Palestinu. Již před svým vstupem do EU uznalo Palestinu např. Slovensko. Krok Švédska v tomto směru tedy v mezinárodní politice není takovým průlomem, jak se z něho dělá. Ale Švédsko je nesporně zemí s ohromnou mezinárodní reputací, mezí středně velkými státy dokonce z jednou z vůbec největších na světě.

Paroubek (LEV 21): Švédsko uznalo Palestinu a udělalo krok správným směrem
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Švédové, zejména za doby sociálně demokratických vlád, měli tendenci ovlivňovat vytváření duchovně-morálních hodnot světové politiky. Myslím, že rozhodnutí o uznání Palestiny je cestou správným směrem.

V posledních dnech jsem trávil určitý čas v Jordánsku a musím říci, že i v této velmi umírnění arabské zemi vzbudilo velké pobouření například další rozhodnutí Netanjahuovy vlády o další výstavbě izraelské osady na okupovaném území. Netanjahuova vláda v mnoha otázkách prakticky ignoruje světové veřejné mínění a Švédsko tímto svým krokem dává najevo, že jediná správná cesta k mírovému uspořádání v celé oblasti, i s ohledem na riziko jménem Islámský stát, vede pouze přes korektní spolupráci a velmi slušně se rozvíjející vztahy jak s Izraelem, tak s umírněnými silami arabského světa.

Touto cestou konec konců šla v letech 1998–2006 za levostředových vlád i Česká republika.

Přátelství k Izraeli jistě nevylučuje korektní a přátelské vztahy s realistickými a korektními silami v arabském světě. Z tohoto hlediska vnímám rozhodnutí švédské vlády a také nedávné usnesení britské Dolní sněmovny v podobném duchu jako osvěžující v mezinárodních vztazích a krok správným směrem.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…