Paroubek: MF by mělo představit model elektronické evidence tržeb

16.06.2015 17:29

Podle průzkumu Hospodářské komory ČR zavedení elektronického výkaznictví tržeb, tak jak ho připravuje ministerstvo financí, nedůvěřuje 50 % respondentů z řad živnostníků.

Paroubek: MF by mělo představit model elektronické evidence tržeb
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Bylo by proto vhodné, kdyby ministerstvo financí veřejnosti představilo navrhované modely elektronického výkaznictví pro určité skupiny živnostníků. Ten základní, kdy každá evidovaná položka bude okamžitě hlášena na příslušné celostátní výkazní místo, a dále i rozumný systém elektronického účetnictví pro živnostníky, kteří vykonávají převážně mobilní činnosti na různých místech (například opraváři a podobně).

Tradiční česká pravice, ODS a TOP 09, pochopitelně využívá nedostatečné informovanosti lidí o připravovaném systému elektronické evidence tržeb k útoku na tento systém a k pokusům získat politické body.

Pokud by ministerstvo financí tento systém důvěryhodně představilo a představilo také některý funkční zahraniční model (Tchaj-wan, Chorvatsko), část živnostníků, kteří nyní mají z nového systému obavy, by se mohla uklidnit, a představení funkčního modelu elektronické evidence tržeb by pochopitelně také oslabilo politickou argumentaci TOP 09 a ODS ve sněmovně.

Elektronické výkaznictví považuji za krok správným směrem, jde ale také o to, aby byla celá věc dobře zvládnuta jak po technické stránce, tak po stránce seriózní informovanosti veřejnosti.

Nic naplat, zavedení elektronické evidence tržeb bude mít vliv nejen na příjmy státu, ale hlavně na příjmy českých občanů.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice