Paroubek: Malé komplikace

10.11.2017 15:58

Při svém návratu do sociální demokracie, který trvá již několik měsíců, se setkávám ne právě s dobrou vůlí velké části stranické oligarchie.

Paroubek: Malé komplikace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Popravdě, část lidí, kteří tu stranu na nejrůznějších úrovních vedou, se ale chová rozumně a pragmaticky. Takové bylo také nedávné rozhodnutí pražského městského výboru, které se zdrcující většinou vyjádřilo pozitivně k obnovení mého členství v ČSSD. Ne tak chlapci na Praze 5.

Zhruba před těmi 14 dny, když se v pražském městském výboru o mém členství rozhodovalo, nikdo ze zástupců Prahy 5 proti mému členství ani nehlesl. Nicméně v posledních dnech jsem dostával zprávy, že předseda onoho soc.dem. obvodu Prahy 5 Smetana je pod velkým tlakem jednak některých vedoucích funkcionářů strany a pražské organizace a jednak i některých lobbistických skupin (Myslím, že ještě nenadešla ta správná chvíle, abych je všechny jmenoval. Ale ta doba se blíží.).

Chci jen připomenout situaci na Praze 5. V letech 2002–2010 jsem byl předsedou sociální demokracie na Praze 5. Po pět let jsem byl předsedou této obvodní organizace i v situaci, kdy jsem byl premiérem či předsedou ČSSD. Řada lidí mi tehdy předvídavě říkala, že z této pozice nemohu odejít, neboť by se chlapci a děvčata navzájem „povraždili". Několikrát jsem totiž měl zájem v pozici předsedy OVV skončit. Skončil jsem až na podzim 2010, těsně před komunálními volbami na tomto obvodě.

Do čela kandidátky jsem tehdy prosadil dva mladé, talentované politiky. Pomohl jsem jim připravit program a pomohl jsem jim jejich úspěch připravit také v tom, že na kandidátku nepřišli někteří lidé, které veřejné mínění na Praze 5 nevnímalo dobře (včetně dnešního předsedy obvodu Smetany).

Kandidátka ČSSD měla, i díky velmi dobře vedené volební kampani oběma lídry kandidátky, velký úspěch. ČSSD v obtížných pražských podmínkách tehdy získala 17,19 % hlasů a 9 mandátů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Po volbách měla dva místostarosty. To už jsem ovšem politiku ČSSD na Praze 5 neovlivňoval. Půl roku po volbách byl odejit třicetiletý místostarosta za ČSSD ze strany. A půl roku před dalšími volbami odešel ten druhý místostarosta, s vlajícími prapory přímo k hnutí ANO.

Volby před třemi lety dopadly pro ČSSD v čele se Smetanou na kandidátce tristně. Ze 17,19 % zbylo pouze 8,02 %. A z 9 mandátů zůstaly jen 4. Pro kolosální neschopnost byl Smetana, i když se v novém funkčním období stal místostarostou, z této funkce místostarosty vyhozen a strana živoří.

Nyní ve volbách do Poslanecké sněmovny, kde ČSSD na Praze 5 nezískala už ani 5 % hlasů, je potřeba věci změnit. Všichni víme, že v naprosté většině případů je v komunálních volbách, alespoň v případě ČSSD, dosahováno horších volebních výsledků nežli ve volbách sněmovních.

Můžeme tedy jednoduše říci, že dnešní politická pozice ČSSD, pokud by zítra byly komunální volby, odpovídá jejich výsledek na Praze 5 mezi 3–4 % hlasů. ČSSD by se tak nedostala ani do zastupitelstva MČ Prahy 5.

Za této situace nechápu nezodpovědné chování Smetany a dalších členů OV Praha 5, což je v zásadě jakýsi Smetanův klan souputníků a příbuzných. Pokud se negativně staví k mému členství v ČSSD je zatím jejich malost, žárlivost, nedostatek úsudku, ale také závist vůči člověku, který byl podstatně politicky úspěšnější než oni. To je to celé. Ale, upřímně, pokud by nula jako je Smetana necítila podporu od jinud, jaksi shora, toto své rozhodnutí by jistě hodně zvažovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…