Paroubek: Mateřské společnosti českých bank prošly strestesty ECB úspěšně

29.10.2014 13:13

Ve strestestech Evropské centrální banky (ECB), jejichž hodnocení bylo založeno na zkoumání stavu bankovních rozvah k poslednímu dni roku 2013 a na zátěžových testech, které sledovaly, jak by rozvahy bank ustály případné šoky, neuspělo 25 bank. Podle očekávání většinou italských, řeckých a kyperských.

Paroubek: Mateřské společnosti českých bank prošly strestesty ECB úspěšně
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pro české střádaly může být dobrou zprávou, že zátěžovými testy ECB prošly všechny mateřské skupiny českých bank, tedy zejména KBC, Société Générale a Erste Group, přičemž zejména poslední jmenované podle mnohých vážně hrozilo, že vzhledem ke svým pololetním hospodářským výsledkům by nemusela strestesty zvládnout, což by pochopitelně velmi srazilo její reputaci.

Problémem pro Erste Group byly potíže v Rumunsku, ale jména v Maďarsku. Erste Group musela v očekávání strestestů ECB udělat odpisy vadných aktiv a v pololetí tak vykázala rekordní ztrátu 929,7 milionů eur. Investice při akvizici maďarské dcery byla dokonce v novodobé historii Rakouska největší, jakou kdy rakouská společnost realizovala, přičemž o pár let později se přesně zde zrodila také v novodobé rakouské historii nejvyšší ztráta, jakou kdy kterýkoli rakouský podnik utrpěl.

Naštěstí pro české (a další zejména východoevropské) střádaly se zdá, že Erste Group krizovou situaci překonala a je v pořádku.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …