Paroubek: Medveděv, Trump, Juncker proti americkým sankcím

04.08.2017 17:34

Ruský premiér Medveděv ve středu na svém facebooku vyjádřil velmi jasný a tvrdý postoj k přitvrzeným americkým sankcím vůči Rusku. Nejnebezpečnějším rysem právě schválených amerických sankcí je zřejmě to, že ohrožují mj. evropské firmy, které budou spolupracovat s ruskými firmami např. v energetických projektech typu výstavby druhé větve plynovodu Nord Stream.

Paroubek: Medveděv, Trump, Juncker proti americkým sankcím
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

To samozřejmě vytváří vážnou situaci ohrožující nejen energetickou bezpečnost Evropy, ale vytváří to situaci, která může vést perspektivně k nedostatku plynu a ropy v zemích Evropské unie. Američtí zákonodárci z Kongresu samozřejmě také při svém rozhodování silně preferují zájmy své energetické lobby, která mj. začíná dodávat do Evropy zkapalněný plyn z břidlic.

Dodávky zkapalněného plynu by ovšem znamenaly pro evropské země vysoké vstupní náklady spočívající např. ve vybudování terminálů umožňujících příjem této suroviny z lodí. Zatím dodávky zkapalněného plynu z USA pokrývají jen nepatrný zlomek spotřeby v zemích EU. A slyší na ně zejména pobaltské státy a Polsko, tedy země, které jsou v zajetí silných antiruských představ.

Dokonce také předseda Evropské komise J. C. Juncker vyjádřil v tomto týdnu velké znepokojení nad tímto postupem amerických zákonodárců a dodal, že v případě, pokud vzniknou evropským firmám škody, přistoupí EU k protiopatřením vůči Spojeným státům. Rozhodné vyjádření předsedy EK, je vyjádřením, se kterým je třeba stoprocentně souhlasit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Americký prezident Trump podepsal po schválení Kongresem zákon, který omezuje pravomoci (pravděpodobně protiústavně) výkonné moci se rozhodnout, jak nakládat dále se sankcemi. O pokračování, omezení či modifikace sankcí má podle nového sankčního zákona rozhodovat napříště Kongres USA a nikoliv prezident, jako dosud.

Trump sice zákon podepsal, ale s velkými výhradami a v zájmu uchování „národní jednoty“. Trump si uvědomuje, že pro přijetí takovéhoto typu sankčního zákona proti Rusku existuje v Kongresu Spojených států obrovská většina tento zákon podporujících zákonodárců. Jen tak pro zajímavost, v Senátu návrh zákona prošel většinou 98 senátorů.

V případě, že by Trump zákon vetoval, v krátké době by bylo veto prezidenta přehlasováno a Trump by přišel ve veřejnosti o další politické body v důsledku dalšího velkého politického neúspěchu. Za rozhodováním v Kongresu Spojených států, které zostřilo nebývale vztahy s Ruskem, je potřeba vidět především zájmy vojensko-průmyslového komplexu.

Je jasné, že proti síle vojensko-průmyslového komplexu je i přímo zvolený americký prezident, tedy nejmocnější muž světa, zcela bezmocný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…