Paroubek: Meziroční srovnání cen surovinových komodit

29.01.2017 14:51

Porovnáme-li ceny surovinových komodit k 31. 12. 2016 k cenám dosahovaným k poslednímu dni v letech 2015 a 2014, nemůžeme již obecně říci, že dochází k poklesu cen. Jednotlivé skupiny komodit je třeba posuzovat odděleně.

Paroubek: Meziroční srovnání cen surovinových komodit
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Energetické komodity, tedy ropa, uhlí i zemní plyn, meziročně razantně vzrostly. Ale pokud jde o ropu a uhlí, ještě vesměs nedosáhly cenové úrovně ze závěru roku 2014, ale zvolna se k této úrovni přibližovaly. Pokud však za podklad k úvahám o inflaci bereme vývoj v předchozím roce, tak je zřejmé, že energetické komodity, pokud jde o jejich cenovou úroveň, z roku na rok vzrostly skokem.

Cena zlata jako světového rezervního kovu také meziročně vzrostla a jen mírně zaostala za cenou ze závěru roku 2014. Platina a stříbro jsou sice, stejně jako zlato, považovány za drahé kovy, ale ve skutečnosti jde o kovy dosti široce používané v průmyslu. A také jejich ceny meziročně vzrostly, ale zejména u platiny velmi silně zaostaly za cenami ze závěru roku 2014. U průmyslových kovů je skoro jednoznačně vidět výrazné meziroční nárůsty a v řadě položek také nárůsty oproti závěru roku 2014.

Ne tak úplně jednoznačný je ale vývoj zemědělských komodit. Meziročně vzrostly ceny pomerančového koncentrátu, mléka, kávy, ovsa, sóji (dosti výrazně), cukru. Kukuřice zůstala téměř na stejné úrovni cen jako k 31. 12. 2015 a došlo k velmi významnému poklesu cen hovězího masa. Ale také například cen kakaa, které se zatím letos téměř nezvedají z místa. A to ačkoli jsou zaznamenávány signály, že úroda kakaových bobů není tak skvělá, jak se očekávalo.

Celkově je tedy po vyhodnocení vývoje cen komodit možné nabýt dojmu, že zde existuje silný fundament pro to, aby u nás i v EU rostly spotřebitelské ceny. Tedy, pokud výrobci a distributoři nechtějí podstatněji redukovat své zisky. To by mohl být signál, pokud si vedení ČNB takovou analýzu vývoje komodit nechá zpracovat, aby byly co nejrychleji ukončeny intervence na oslabování hodnoty koruny ve vztahu k euru Českou národní bankou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…