Paroubek: Ministerstvo financí odhaduje letošní růst ekonomiky o slušný nadprůměr

02.02.2017 19:57

Ministerstvo financí (MF) ve své obvyklé sezónní zprávě zveřejňované počátkem roku přišlo s prvním letošním odhadem vývoje HDP. MF odhaduje letošní růst českého hospodářství na 2,6 %. Není to málo a je to v rámci EU zřejmě slušný nadprůměr, a zejména ve srovnání zeměmi eurozóny. Je to však málo na to, aby česká ekonomika doháněla rychlejšími tempy nejvyspělejší evropské ekonomiky…

Paroubek: Ministerstvo financí odhaduje letošní růst ekonomiky o slušný nadprůměr
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Růst tempy z let 2005–2007, kdy bylo v souhrnu těchto tří let dosaženo růstu společenského bohatství zhruba o pětinu, to není. Vláda má přitom část hospodářského růstu ve svých rukou.

Nepochybně může ovlivnit čerpání evropských peněz, pokud ovšem vytvoří funkční systém čerpání evropských fondů. Uplynuly již tři roky ze sedmiletého finančního období let 2014–2020 a Česká republika vyčerpala ze stanoveného objemu zhruba jednu desetinu. Každoročně by však v sedmiletém průměru mohla čerpat téměř sto miliard korun. Nyní má na čtyři zbývající roky k dispozici téměř 600 miliard korun, takže skoro 150 miliard v průměru ročně. A těch 150 miliard v průměru ročně se spoluúčastí, protože se vesměs jedná o investiční akce, může znamenat zhruba 3, ale spíše 4 % přírůstku HDP. A z tohoto hlediska je růst HDP 2,6 % podle ministerstva financí poněkud málo ambiciózní. Bez využití růstového potenciálu vládního sektoru.

Česká vláda zatím neudělala nic ani na podporu churavého českého stavebnictví. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nezpracovalo žádné programy na podporu výstavby sociálních, komunálních či družstevních bytů. Ministryně Šlechtová podle všeho rozprášila příslušný bytový odbor svého ministerstva, který v minulosti prokazoval jistou zkušenost a kvalitu práce. A program na podporu výstavby výše jmenovaných bytů je tedy v nedohlednu. I tehdy, pokud by MMR tento svůj dluh v legislativní oblasti letos dohnalo, užitek z hlediska tvorby HDP by to přineslo někdy za dva až tři roky.

Vláda prostě v obou jmenovaných oblastech propásla dobré možnosti pro podporu růstu hospodářství …

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice