Paroubek: Ministerstvo obrany ve výdajovém opojení

16.08.2017 8:35

České ministerstvo obrany je na vlně utrácení peněz na zbrojní výdaje ve velkém. A je také v očekávání postupného razantního nárůstu svých rozpočtů.

Paroubek: Ministerstvo obrany ve výdajovém opojení
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V letošním roce má toto ministerstvo k dispozici rozpočet 52 miliard korun. Již v roce 2020 chce ovšem navýšit svůj rozpočet na 80 miliard korun a v roce 2024 by na obranu již měla jít ministerstvem a některými našimi spojenci z NATO (abych nejmenoval přímo USA) avizovaná ona dvě procenta z vytvořeného HDP. To je v absolutním vyjádření cca 100 miliard korun (!).

A tak ministerstvo obrany chce nakupovat tanky, chce nakupovat další letadla, chce nakupovat 12 víceúčelových helikoptér, radary, vozidla Pandur a další a další zbraně. Pro „velký úspěch“ s nákupem letounů CASA za někdejší ministryně obrany Parkanové ( její případ se v současné době řeší u soudu) chtějí nakoupit dvě nová vojenská přepravní letadla CASA.

Armáda prý potřebuje klasičtější přístup k řešení svých problémů, nežli měla dosud. Prý je zde ze strany Ruska, které údajně modernizuje svou armádu, byť za podstatně menší sumy, které vynakládá na zbrojení NATO, nebezpečí, které je nutné mít na zřeteli.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ministerstvo obrany se však vůbec nezabývá jedinou současnou reálnou hrozbou, kterou je mezinárodní terorismus. A na jeho potírání skutečně nejsou potřeba nákupy složitých zbraňových systémů v řádech desítek miliard korun, ale sofistikované technologie, pevný a rozumný přístup všech.

Čemu pomůže to, že se má armáda ze současných 23 tisíc vojáků během sedmi let navýšit na 35 tisíc vojáků? To bude samozřejmě generovat další a další desátky miliard korun v oblasti personálních nákladů. A tyto peníze pak logicky budou chybět v oblasti školství, zdravotnictví, kultury, ochrany památek, výstavby komunikací atd. atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.