Paroubek: Místo slíbeného výhodného prodeje bytů OKD platí jejich obyvatelé běžné tržní nájemné

26.03.2015 11:15

Při privatizaci minoritního podílu OKD Z. Bakala veřejně přislíbil, že 44 000 hornických bytů, které získal spolu s podílem v OKD, odprodá jejich nájemníkům, a to za podmínek, které budou pro nájemníky výhodné. Svůj veřejný příslib však dosud nesplnil, a že jej dobrovolně naplní, nemůže čekat ani ten největší optimista. Zejména pokud vláda bude dál dělat, že se jí to netýká.

Paroubek: Místo slíbeného výhodného prodeje bytů OKD platí jejich obyvatelé běžné tržní nájemné
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

A tak místo toho, aby nyní těchto 44 000 bytů bylo ve vlastnictví jejich obyvatel, platí tito obyvatelé Z. Bakalovi běžné tržní nájemné. Jeden z nájemníků se v roce 2012 soudně ohradil proti zvýšení nájmu v jednom z těchto bytů, kdy měl místo stávajících 50 korun za metr čtvereční platit 75 korun za metr čtvereční.  Muž argumentoval například tím, že od roku 1987, odkdy v bytě bydlí, jeho majitel do domu ani bytu neinvestoval.

Okresní soud v Karviné nájemníkovi vyhověl a určil, že má platit 48 korun za metr čtvereční, což byla cena uvedená v nově vypracovaném revizním posudku. Proti tomuto rozhodnutí se ale Bakalova firma vlastnící byty odvolala a krajský soud nyní rozhodl, že nájemník má platit 60 korun za metr čtvereční, neboť takovou částku určil soud jako průměrnou výši tržního nájemného v dané lokalitě. Soud navíc rozhodl, že vyšší nájemné musí nájemník uhradit i se zpětnou platností od listopadu 2012.

Krajský soud se tak „nečekaně“ přiklonil na stranu známého přítele lidu Z. Bakaly a české veřejnosti připomněl, že české soudnictví se nachází v hluboké krizi, kdy o spravedlnosti opravdu nemůže být ani řeči.

Hlavní odpovědnost za situaci obyvatel 44 tisíc bývalých hornických bytů nese samozřejmě Z. Bakala, ale neméně odpovědný je také B. Sobotka, který coby ministr financí při privatizaci OKD zastupoval stát a umožnil prodej minoritní části společnosti v podstatě za hubičku a ještě takovým způsobem, aby si Z. Bakala mohl, i přes své sliby, byty, které byly součástí privatizace, ponechat a nakládat s nimi, jak se mu zlíbí.

Situace nájemníků ale ještě není neřešitelná. Nyní, v době, kdy bankrotuje Bakalova NWR, je ideální doba, aby Bakalu předseda vlády a ministr financí přinutili splnit jeho závazky. B. Sobotka však v této věci dělá mrtvého brouka a A. Babiš, jak vidno z jeho rétoriky ohledně bytů OKD, hodlá situaci nájemníků používat jako bič na B. Sobotku, ale svého kolegu – oligarchu Bakalu – také nechce nutit, aby svůj veřejný závazek splnil. Koneckonců, Babišovi se hodí více podvedení a naštvaní nájemníci Bakalových bytů, než lidé uspokojení ve svých požadavcích…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…