Paroubek: Může ODS ještě někdy něco vyhrát?

19.01.2016 9:42

Těžko. Proč? Na volby i na stranickou práci (ta ostatně ODS nikdy moc nešla) jsou zapotřebí v první řadě peníze. Miniaturizace příjmů znamená i dramatický pokles výdajů. Vlastní stranická činnost by měla spočívat v edukační činnosti členů, v selekci kádrů směřující k přípravě voleb, v přípravě voleb všeho druhu a v organizační práci. A to vše musí být zaměřeno na co nejefektivnější prosazování zájmů vrstev a skupin obyvatelstva, které stranu podpoří či mohou podporovat. Vedle peněz chybí ODS také větší přístup do médií. A peníze a přístup do médií jsou klíčovými faktory volebního úspěchu.

Paroubek: Může ODS ještě někdy něco vyhrát?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Kongres ODS v očekávání? Čeho…

ODS na svém sjezdu před dvěma lety překonala svou klinickou smrt. Katastrofální Nečasova vláda s jejími trapnými hádkami, korupcí, tragickými výkony ministrů a neschopností rozumně řídit stát, zemi přivedla ke stagnaci ekonomiky a o něco později až k jejímu poklesu. To jsou prostě zkušenosti, které navždy zůstanou v myslích jejich většinou už bývalých voličů. Zdrcující většina bývalých voličů ODS už si ostatně našla jiný politický domov.

Na kongresu ODS lidé opět po nějaké době vidí staré zjevy této strany z jejího panoptika typu Vondry či Zahradila. Nečas s Nagyovou nejspíše zůstanou pro ostudu doma… Dalík se rekreuje po pátečním soudním jednání. Zkrátka minulost té strany je děsivá.

Neuvěřitelná bezprogramovost ODS

ODS se nějakým způsobem podařilo restrukturalizovat v posledních dvou letech nemalé dluhy a přežít. Pokud by na ní někdo vyhlásil konkurz, byl by konec. Daleko od konkurzu však nebylo. Volební preference strany dlouhodobě stagnují na 8 %. Je to hodně, nebo málo? Pokud přijde ještě jeden neúspěch, jedna katastrofální událost, například totální porážka v krajských volbách, fantazírování o skvělé budoucnosti skončí.

Obvyklé kongresové vytahování trika o fantaskních 13 – 15 % hlasů při příštích sněmovních volbách je folklórem sjezdového jednání nejen této strany. Každý chce být velký, větší a největší. Ale v tomto případě je to opravdu velmi nepřiměřený optimismus.

Strana nedokáže artikulovat své programové cíle. Z její parlamentní práce si nezávislý pozorovatel může odnést jen to, že ODS dokáže pouze bourat. Vláda dělá všechno špatně, EU je v úplném rozkladu a kolem nás panuje lumpárna nesmírná… A živnostníci by měli platit daně dobrovolně, aby ODS dále volili (autor tohoto článku je také živnostník). Programově je ODS v koncích a vystupování jejích speakerů je jako ze světa čtvrté dimenze. No, prostě mimoňové.

Soudný pravicový volič, když srovná řeči mluvčích ODS s A. Babišem – přes všechny jeho obrovské a ostudné střety zájmů – vidí, že Babiš je oproti ODS prostě jiná třída. Babiš mluví jasně a srozumitelně, ODS jen zapškle a krkolomně. Kdo tedy vyhraje souboj o pravicového voliče? Donedávna jsem se divil, kdože to Babiše volí. No ale může soudný pravicový volič volit ODS nebo TOP 09?

Co je možné ODS v této situaci poradit? Zabalit to a chodit raději na ryby. To ovšem neudělají. Síly setrvačnosti jsou obrovské… Budou se trápit dál a blouznit o své velké budoucnosti.

Vystřízlivění po krajských volbách?

Výsledkem ODS v krajských volbách bude debakl, který ale bude touto stranou vyhlášen za velké vítězství ducha nad hmotou. A to jedině proto, že TOP 09 na tom bude ještě hůř. Z toho se v ODS budou těšit.

Hlasy na pravici tak vyluxují ANO, Starostové a nezávislí, případně KDU – ČSL. Jestliže bude TOP 09 po krajských volbách řešit existenční problémy, ODS bude jásat, že bude ve dvou či třech krajských radách zastoupena jako páté kolo u vozu.

Zkrátka, bude to čekání na Godota. Samozřejmě čekání marné.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.