Paroubek (NS-LEV 21): Otevřený dopis A. Babišovi

19.08.2014 19:51

Otevřený dopis Andreji Babišovi, místopředsedovi vlády a ministrovi financí

Paroubek (NS-LEV 21): Otevřený dopis A. Babišovi
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vážený pane Babiši,

píši Vám jako majiteli mediální skupiny MAFRA a jako člověku, který tím, že je zároveň ministrem financí a místopředsedou vlády a vlastníkem mediálního impéria, stojí v ukázkovém střetu zájmů. Jako důvod nákupu vydavatelství MAFRA jste v pořadu ČT svého času uvedl, že chcete, aby média mluvila pravdu. Řekl jste: „Když jsem se dostal do situace, že [novináři] lhali a já jsem je žaloval na ochranu osobnosti a nedomohl jsem se nikdy práva a pravdy, no, tak jsem koupil médium proto, aby psali pravdu.“

Aby si vrcholný politický představitel, ačkoli o sobě tvrdí, že je nepolitik, kupoval média, je v opravdu demokratických zemích západní Evropy zcela nevídaná věc, a to i tehdy, když onen politik tvrdí, že to dělá proto, aby tato média začala psát pravdu. Člověka pak napadá, čí pravda to má vlastně být, anebo zda si napříště koupíte i soudy, abyste se u nich „domohl práva a pravdy“.

Jako občan České republiky jsem berlusconizací české politiky a české společnosti velmi znepokojen. Velmi rád bych ale věřil, že jste slušný člověk a že skutečně usilujete pouze o to, abychom v České republice nastoupili cestu k demokracii a ke svobodě slova pro všechny. Tedy ne jen pro vyvolené.

Jako předseda neparlamentní politické strany posílám tiskové zprávy na aktuální témata do různých médií, mezi nimi i do Mladé fronty Dnes, která patří do Vaší mediální skupiny MAFRA. Dne 31. 7. mi od editora MfD R. Matulíka došel následující text: „Prosím laskavě už nám nic neposílejte. R. Matulík, editor.“ Panu Matulíkovi osobně vůbec nic neposílám, své texty posílám na adresy, jež jsou uvedeny na webových stránkách jako adresy, kam mají pisatelé posílat své názory. I když odhlédnu od nezdvořilého, ba arogantního tónu, který pan editor Matulík zvolil, je tento postup MfD skutečným opakem svobody slova a dává i důvěřivému člověku možnost skutečně významně zapochybovat o tom, že média, jež volí takové postupy, budou psát pravdu.

Byl bych velmi rád, abyste mně i české veřejnosti vysvětlil, zda je takovéto jednání MfD podle Vašeho názoru v pořádku, zcela v souladu s principem svobody slova. A také, co toto jednání dělá správným a podle jakého klíče jsou do vašich médií vybírány články, ve kterých je obsažena pravda.

S přátelským pozdravem

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.