Paroubek: Na návrhu služebního zákona je nejcennější dohoda vlády a opozice. Jinak nic moc

26.08.2014 16:00

Na novém návrhu služebního zákona je nejcennější, že se podařilo dosáhnout dohody mezi vládou a pravicovou opozicí o tom, že zákon bude přijat všemi vládními stranami i dvěma opozičními pravicovými stranami. To znamená, že při případné změně vlády a nastoupení pravicového kabinetu by neměl být žádný problém, aby byl tento zákon respektován.

Paroubek: Na návrhu služebního zákona je nejcennější dohoda vlády a opozice. Jinak nic moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Na druhé straně ale tato právní norma, tak jak je navržena, ani zdaleka nezajišťuje odpolitizování státní sféry a nezávislost státních úředníků. Při změně vlády není nic snazšího než odvolat příslušného náměstka na ministerstvu vnitra a zajistit rozsáhlé personální změny na státních úřadech.

Nyní se ukazuje, že má tento návrh i další nedostatky. Například tento nový návrh služebního zákona znovu umožňuje vyvádět miliardy korun, které jdou na vzdělávání úředníků, do soukromých firem. Původní návrh přitom počítal s tím, že si generální ředitelství zajisti úřednické zkoušky samo. Tím, že opozice prosadila zrušení generálního ředitelství, se problém objevil znovu. A je třeba říci, že na vzdělávání úředníků nejdou ročně malé peníze, např. v roce 2012 to bylo 8 miliard korun.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie