Paroubek: Na tyto dvě bankovní instituce nemají velmoci Západu žádný vliv...

27.07.2015 20:13

Sotva před měsícem odstartovala svou činnost Čínou vedená Asijská infrastrukturní a rozvojová banka (AIIB) a tento týden v úterý byla oficiálně založena také Nová rozvojová banka (NDB) států BRICS, tedy Brazílie, Ruska, Indie, Číny a jižní Afriky. Na tyto dvě bankovní instituce nemají země Západu, včetně velmocí, žádný vliv a tyto dvě bankovní instituce budou nyní paralelně působit po celém světě, a hlavně pak v rozvojových zemích

Paroubek: Na tyto dvě bankovní instituce nemají velmoci Západu žádný vliv...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

AIIB má 57 zakládajících členských zemí, NDB má těchto zakládajících zemí „pouze“ pět. Ale počáteční kapitál obou bank je 100 miliard dolarů, přičemž do NDB mají tuto částku členské státy vložit během několika let (Čína by měla vložit 41 miliard dolarů, Brazílie, Indie a Rusko shodně po 18 miliardách dolarů a Jižní Afrika 5 miliard dolarů) a členské země navíc plánují vybudovat této v bance ještě rezervu v hodnotě dalších více než 100 miliard dolarů. Další peníze chce Nová rozvojová banka získávat například vydáváním dluhopisů na trzích členských zemí.

Oněch 100 miliard dolarů je obrovská částka, ale věc se má tak, že vzhledem k tomu, že obě banky mají nejvyšší rating, budou si na světových finančních trzích moci velmi levně půjčovat peníze, například vydávat obligace s nízkým úročením (kuponem) a podobně. Těchto 100 miliard dolarů základního kapitálu může tedy reálně představovat mnohem vyšší sumu…

NDB i AIIB budou tvrdou konkurencí pro západní bankovní instituce, tedy Světovou banku, která je tradičně pod velkým vlivem USA, a MMF, který je také pod vlivem USA a EU, neboť NDB i AIIB budou na rozdíl od nich poskytovat úvěry bez politických podmínek.

Čínský ministr financí při zahájení činnosti NDB zdůraznil, aniž by přímo kritizoval Světovou banku či MMF, že banka bude mít více respektu k specifické situaci té které rozvojové země.

Je třeba si uvědomit, že země BRICS zahrnují více než 40 procent světové populace, jednu čtvrtinu rozlohy světa a 25 procent globálního HDP. Je jasné, že AIIB i NDB budou v Asii, Africe a Latinské Americe půjčovat mnohonásobně více peněz než bankovní instituce Západu.

K tomu, abychom si dokázali alespoň trochu představit, jak obrovský bude ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky o půjčky z těchto bank zájem, si stačí uvědomit i to, že MMF díky vlivu Evropy a USA do konce loňského roku ze svých zdrojů poskytl úvěry v celkové hodnotě 60 miliard dolarů. Drtivá část těchto peněz – 45,4 miliardy dolarů – byla ale poskytnuta evropským zemím (Řecku, Portugalsku, Ukrajině a Irsku).

Založení Nové rozvojové banky je, i po nedávném založení AIIB, dalším důkazem toho, že se těžiště světové ekonomiky zvolna přesouvá ze Západu ve prospěch zemí BRICS.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!