Paroubek: Naši občané se rádi pohybují ve virtuální realitě

25.02.2016 8:36

Podle průzkumů veřejného mínění prováděného ve všech 28 zemích EU agenturou Eurobarometer, jsou občané ČR jediní z občanů všech dalších zemí EU, kteří jsou nespokojeni s členstvím v EU.

Paroubek: Naši občané se rádi pohybují ve virtuální realitě
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ani britští občané, kteří mají zanedlouho v referendu hlasovat o setrvání Velké Británie v EU, se tedy nedívají na věc tak skepticky jako čeští občané.

České politické scéně, s výjimkou zcela zprofanovaného Kalouska, chybí odvaha, se postavit za projekt, který je největším mírovým projektem v dějinách lidstva, díky němuž na území evropských států, které jsou členy unie, nedochází již desítky let k žádným konfliktům vážnějšího rázu, tím méně ozbrojeného charakteru. To je zlom v dějinách Evropy.

EU, nejprve její jádro s postupně nabalovanými členskými státy, dosáhla za dobu své existence významného zvýšení životní úrovně lidí. To, že je v EU byrokracie a že mnoho rozhodnutí Evropské komise a Evropského parlamentu provází technokratismus, je zřejmé.

Osobně však dávám přednost kvalifikovaným technokratickým řešením před nekvalifikovanými řešeními politických diletantů, která byla typická zejména pro předchozí vládu P. Nečase. A pár příkladů bychom jistě našli i v působení současné české vlády.

Jsou to peníze vyhozené z okna

85 % českých občanů se také obává Islámského státu (IS). Bát se ve střední Evropě IS, to je jako bát se čarodějnice. Čarodějnice ani IS zřejmě nikdy nepřijdou.

Tím netvrdím, že IS není nebezpečný v Sýrii a v Iráku a že nestojí za atentáty v mnoha zemích. O to více je však potřeba uplatňovat kvalifikovanou a promyšlenou politiku v rozvojovém světě.

Země NATO v tomto roce vyházejí ze svých rozpočtů cca 1 bilion dolarů na zbrojení, na vojenské výdaje. Jsou to peníze vyhozené z okna. Kdyby šla alespoň desetina těchto peněz do investic na podporu projektů potřebných k záchraně životního prostředí v oblasti afrického Sahelu, kde se rozšiřuje poušť, kde mizí možnosti výdělku pro lidi, kde lidi situace nutí, aby se v budoucnu po statisících či milionech dali do pohybu do nové vlny stěhování národů, bylo by to lepší. Zájmem Západu je jistě to, aby tito lidé zůstali na místě, tam, kde žijí. Aby měli přijatelné životní podmínky, včetně životního prostředí, a zejména dostatek vody. Pokud toto nebude řešeno, bude stát Západ za pár let před mnohem větším problémem, než v současné době představuje destabilizace Sýrie a Iráku.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.