Paroubek: Návrat do Ruska bez fanfár

10.07.2017 17:58

Když byly v roce 2014 Západem vyhlášeny protiruské hospodářské sankce, mělo to samozřejmě mít politické důsledky. Rusko mělo být zasaženo velmi podstatným způsobem, což se v prvním období, pokud jde o ekonomiku, také stalo.

Paroubek: Návrat do Ruska bez fanfár
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ruský hrubý národní produkt poklesl o několik procent, v tomto roce však již meziročně vzrůstá. Hlavně pak sankce přinesly ruskou snahu posílit vlastní průmysl a zemědělskou produkci. To se daří zejména pokud jde o zemědělství. Putin proto také s velkou chutí podpořil sankce na dovoz potravinářského zboží ze Západu. Jedná se o dovoz potravin z USA, států Evropské unie, Norska, Austrálie a Kanady a především o masné výrobky a ryby, mléčné výrobky, zeleninu, ovoce atd.

Ve všech těchto potravinářských komoditách muselo Rusko posílit vlastní výrobu a nebo dovozy z třetích zemí. Jedno i druhé se Rusku dařilo. V loňském roce zažilo rekordní sklizeň pšenice a reálně je možné očekávat podobně pozitivní vývoj i v tomto roce.

Pokud jde o český export, tak jak je vidět z přiložené tabulky, je v roce 2016 zhruba o třetinu nižší než v roce 2012 nebo 2013. Samozřejmě, že to poznamenalo především řadu českých strojírenských firem, ale také potravinářský průmysl. Některé české firmy kvůli tomu dokonce zkrachovaly (např. Transporta Chrudim).

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Od počátku letošního roku se projevuje meziroční růst českého exportu zhruba o pětinu. Ale i tak stále silně zaostává za čísly dosaženými v letech před uvalením sankcí. Rusové si také pro dovoz některých výrobků kladou určité speciální podmínky, např. část produkce komponent pro strojírenské výrobky by měla být produkována přímo v Rusku. To je samozřejmě další rána českému exportu, alespoň z dlouhodobého hlediska.

Hlavní cíl sankcí, oslabit politickou pozici Vladimira Putina v Rusku, se ale totálně nezdařil. Pokud Rusové budou chtít přistoupit k řešení situace na východě Ukrajiny, učiní tak zajisté sami. A dají si záležet na tom, aby to nebylo pod taktovkou Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…