Paroubek: Návrat realismu do západní Evropy

28.11.2014 19:20

Ještě před lety se podle průzkumů ke vstupu Ukrajiny do NATO klonilo pouze 19 % Ukrajinců, dnes, i díky opravdu masivní mediální kampani, je pro vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance celých 51 % ukrajinských občanů.

Paroubek: Návrat realismu do západní Evropy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Západní Evropa ale toto „ukrajinské nadšení“ pro NATO naštěstí příliš nesdílí.

Prezident Porošenko hodlá ke vstupu Ukrajiny do NATO během následujících tří let vyhlásit referendum – takový nápad se ale příliš nezamlouvá klíčovým zemím EU, Německu a Francii. Německý ministr zahraničí Steinmeier uvedl: „Připouštím partnerské vztahy Ukrajiny a NATO, nikoli ale její členství v alianci.“ Francouzský ministr zahraničí Fabuis k členství Ukrajiny prohlásil: „Když Ukrajinci tvrdí, že nebudou platit důchody lidem na východě země nebo když nová ukrajinská vláda říká, že jejím cílem je členství v NATO, tak to zřejmě vytváří velké problémy v zemi.“

Zdá se, že představitelé těchto klíčových zemí EU si začínají uvědomovat bezpečnostní zájmy Ruska. Pokud bylo před zhruba dvaceti lety mezi velmocemi ujednáno, že Ukrajina bude neutrální zemí, bylo by dobré tuto dohodu respektovat i nadále. Zdá se, že tato otázka je klíčová pro řešení vojenského konfliktu na východě Ukrajiny, resp. občanské války, která zde propukla. Bez dořešení tohoto konfliktu na východě území není možné přistoupit ke stabilizaci země, a to především v ekonomické oblasti. Ukrajina zápasí s hlubokou recesí, bojuje s vysokými deficity svých rozpočtů a se stále slábnoucí hřivnou. Stabilizace země je tedy první, na co by se nová ukrajinská vláda měla zaměřit, nikoli na ostření sporů s Ruskem ohledně členství Ukrajiny v NATO.

Ale upřímně, jaký zájem mají mít středoevropské země typu Česka, Slovenska či Maďarska na nerespektování národně-bezpečnostních zájmů jedné z velmocí (Ruska)? Vede to pouze k eskalaci napětí v Evropě.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…