Paroubek: Největší projev odvahy, jakou premiér Sobotka kdy ve svém politickém životě prokázal

01.09.2014 17:50

Premiér Sobotka podobným způsobem jako slovenský premiér Fico odmítl další sankce Západu proti Rusku a vyhradil pro Českou republiku možnost případně některé odmítnout.

Paroubek: Největší projev odvahy, jakou premiér Sobotka kdy ve svém politickém životě prokázal
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Považuji Sobotkův postup za správný a za nejodvážnější krok v jeho dosavadní politické kariéře. Je krok velmi rozumný ve vztahu k českým exportérům, jimž kolotoč sankcí, které Západ rozpoutal, zkomplikoval živobytí, a další sankce Západu proti Rusku, na něž by Rusko navíc nejspíše znovu odpovědělo protisankcemi, by jim rozhodně nepomohly.

Reakce české pravice na Sobotkovo vyjádření byly hysterické, a to včetně reakce koaličních lidovců, kteří ústy P. Bělobrádka prohlásili, že: „Nechceme-li válčit, což nechceme, zbývají jen tvrdé sankce“.  Lidovci by podle mého měli buď první mlčet, anebo přistoupit k revizi církevních restitucí. Tam by se peníze na kompenzaci ztrát českých exportérů v souvislosti se sankcemi velmi snadno našly. Ale tímto směrem lidovci rozhodně nemíří… Naopak velice oceňuji loajální stanovisko A. Babiše, místopředsedy vlády a ministra financí. Situace na Ukrajině vyžaduje více reálpolitiky, a méně sankcí, které ve svém konečném důsledku poškozují více Západ než Rusko.

Základní otázkou je co sankce vůči Rusku doposud přinesly a zda změnily jeho politiku. Domnívám se, že nepřinesly nic a že běžné diplomatické jednání na nejvyšší úrovni může být mnohem účinnější. Dávám přednost politickým jednáním před nic neřešícími sankcemi, harašením nemoderními zbraněmi a strašení vojáky, kteří nejsou zrovna v nejlepší kondici.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…