Paroubek: Německo vypouští pokusné balónky ohledně budoucí podoby eurozóny

08.01.2015 5:20

První pokusné balonky ohledně možného odchodu Řeků z eurozóny vypouští Německo.

Paroubek: Německo vypouští pokusné balónky ohledně budoucí podoby eurozóny
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V německém tisku se objevují úvahy o tom, že by po parlamentních volbách, které se v Řecku uskuteční v záběru ledna, mohlo Řecko opustit eurozónu.  Němečtí představitelé a konec konců ani politici či novináři z dalších zemí EU se příliš nezajímají o to, jak mohou řecké parlamentní volby dopadnout, respektive jaký program má potenciální vítěz blížících se voleb – levicová SYRIZA.

V posledním průzkumu veřejného mínění má SYRIZA skutečně jistý náskok před pravostředovou stranou Nová demokracie. Vládu by SYRIZA mohla vytvořit se socialisty u PASOKu a s ještě jednou levostředovou proevropskou formací (POTAMI). Oba tyto politické subjekty zatím bezpečně překonávají 5% klauzuli.

SYRIZA, jak se zdá, je úspěšná v průzkumech veřejného mínění také proto, že převzala mnohé cíle socialistického hnutí PASOK.

Považovat SYRIZU za radikální socialistickou stranu levičáckého, nebo dokonce komunistického je nesmyslné. Také její případní levostředoví koaliční partneři nejsou stranami, které by si vytyčovaly radikální politické cíle. Anebo dokonce v jejich případě (PASOK a POTAMI) protievropské cíle.

Situaci Řecka po volbách je třeba řešit rozumně a bez hysterie, a to se týká postojů celé evropské politické elity. Pokud evropské i řecké politické elity zachovají chladnou hlavu, nemusí žádný politický ani ekonomický otřes v Evropě v důsledku případného odchodu Řecka z eurozóny vzniknout.

SYRIZA má zájem situaci Řecka konstruktivně řešit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…