Paroubek: Neoosmanská politika Turecka v troskách

25.07.2015 10:09

Na počátku syrské krize v roce 2011 mělo Turecko v Sýrii svého koně, kterým bylo, podobně jako v Egyptě, Muslimské bratrstvo.

Paroubek: Neoosmanská politika Turecka v troskách
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Bratrstvo bylo v dlouhodobé opozici proti baasistickému režimu, který se vyprofiloval jako sekulární a nábožensky zcela tolerantní, a turecký, tehdy premiér, Erdogan, se považoval za patrona Muslimského bratrstva.

Během několika měsíců bojů Muslimského bratrstva s Asadovou armádou bylo Bratrstvo zcela zničeno a Turecko začalo na svých základnách cvičit islamisty, protože se samo chtělo podílet na rozbití Sýrie parcelaci jejího území. Jeho představou bylo, že bude u turecko-syrských hranic (900 km dlouhých) vytvořena demilitarizovaná zóna, a to zejména u středomořského pobřeží (včetně města Aleppo), kterou Turecko ovládne. Na to ovšem Američané nepřistoupili. A také by k tomu bylo třeba překonat tuhý odpor Asadovy armády

Turecko umožňovalo bojovníkům Islámského státu a jiným islamistickým skupinám průchod přes své území. Nese tak přímou odpovědnost za eskalaci konfliktu v Sýrii i Iráku.

Představa Turecka a Američanů, že vždy jednorázově použijí Kurdy, tedy příslušníky národa, který je rozčleněn do několika států, především Turecka, Iráku a Sýrie, a čítá někde mezi 25 – 30 miliony lidí, a toto použití pak vždy účelově také skončí, a Kurdové nebudou požadovat nic více než vlastní hloupé zneužívání, je skutečně hodně nerealistická. A takové zacházení nebudou Kurdové snášet do nekonečna a bude muset někdy skončit.

A to paradoxně díky Islámskému státu. Ten se zřejmě rozhodl začít útočit na cíle v Turecku, přesněji v části Turecka, která je obývána hlavně Kurdy, a vlažná vojenská odezva turecké vlády vedla k rozsáhlým nepokojům mezi kurdským obyvatelstvem. Pokud se turecká vláda nevzpamatuje, můžou se Kurdové rozhodnout, že je pro ně výhodnější bránit vlastní životy a bezpečí svých rodin v samostatném státě, nežli pod ochranou státu, který vlastně nezajímají.

Turecká vláda teď bude muset velmi pečlivě vážit každý krok, protože v sázce je územní integrita vlastního státu a rozšíření konfliktu a chapadel Islámského státu do další země. Tentokrát do členského státu NATO.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.