Paroubek: Nestoudný hlas viceguvernéra České národní banky

20.03.2017 12:29

Dnes už většina české veřejnosti, a to i té podnikatelské, začíná tušit, že byla obelstěna rozhodnutím vedení ČNB z listopadu 2013, které znamenalo měnové intervence proti posilování české koruny.

Paroubek: Nestoudný hlas viceguvernéra České národní banky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Až do konce února, tedy za zhruba tři a čtvrt roku, vyházela ČNB na oslabování koruny z okna cca 1,4 miliardy korun. A každý měsíc, který bude v intervenčním režimu pokračovat, bude ČNB ztrácet další stovky miliard korun. To je opravdu neslýchané a trapné. Stále jasněji vykukuje z pytle ono šídlo, které zůstávalo přes tři roky skryto.

Je stále jasnější, proč vlastně k nekončícím intervencím dochází. Jde o to, co nejvíce oddálit termín přijetí eura. V tuto chvíli je realistický termín přijetí eura někdy za pět let. A do té doby se česká měna, alespoň po část tohoto období, možná dvou až tří let, bude potácet v kolísajícím kurzu české koruny, který pořádně ztrpčí život českým importérům i exportérům.

V této situaci, kdy už vedení ČNB českou veřejnost připravilo na ukončení intervencí v průběhu dubna, přichází hlas jakoby z bankovního záhrobí. Je to hlas viceguvernéra ČNB Hampla, který se vyjádřil, že dává přednost tomu, aby intervence probíhaly ještě déle než do poloviny tohoto roku. 

To by generovalo jen další nesmyslné finanční ztráty. Pan viceguvernér skutečně prokazuje, že není mužem na svém místě…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…