Paroubek: Netanjahu je jak beránek míru. Obamovo přehodnocení vztahu k Izraeli je logické

21.03.2015 7:32

Premiér B. Netanjahu vyhrál předčasné izraelské parlamentní volby akcentací údajné íránské hrozby a svou vládu sestaví z představitelů nacionalistických a ultranacionalistických sil, mezi nimiž je on ještě jako beránek míru. Vyjádření B. Obamy o tom, že by USA mohly přehodnotit svou politiku k Izraeli, je proto zcela logické.

Paroubek: Netanjahu je jak beránek míru. Obamovo přehodnocení vztahu k Izraeli je logické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

B. Obama cítí globální odpovědnost za situaci na Blízkém a Středním východě a jeho administrativa chce logicky dospět k nějakému smluvnímu ujednání s Íránem – ostatně spolu s dalšími velmocemi.

Obamova vláda i EU chtějí stále intenzivněji řešit problematiku suverénního Palestinského státu. A Obamova vláda jistě nemá zájem ani na chaosu v Iráku a Sýrii, kde se zdá, jakoby Netanjahuovi chaos nevadil, a ukazoval to například svými pozitivními vztahy s jednou z odnoží teroristické organizace Al-Kájida – organizací An-Nusra – která obsadila část Syrského území pod Golanskými výšinami v blízkosti demarkační linie s Izraelem.

Pro amerického prezidenta jistě není přijatelné – stejně jako pro část prozíravějších amerických politiků – aby linii americké zahraniční politiky vůči Blízkému a Střednímu východu určoval izraelský premiér.

Nikdo z předchozích izraelských premiérů, a to jimi často byly i mnohem pozoruhodnější osobnosti než B. Netanjahu, by se něčeho podobného, jako bylo Netanjahuovo vystoupení v americkém Kongresu, nedopustil.

Bude zajímavé sledovat, jak se k tomuto Obamovu vyjádření postaví nejen Netanjahu, ale i další přední světoví státníci.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.