Paroubek: Nezaměstnanost je v ČR stále ještě vysoká

03.08.2014 16:10

Nová data o nezaměstnanosti přinesla nová jásání. V Evropské unii je nezaměstnanost „nejnižší za poslední dva roky“, v ČR „nejnižší za pět let“.

Paroubek: Nezaměstnanost je v ČR stále ještě vysoká
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je ovšem třeba říci, že v uplynulých dvou letech byla v EU nezaměstnanost opravdu vysoká a je vysoká i nyní. A vysoká je stále i nezaměstnanost v České republice. V červnu se nezaměstnanost v ČR oproti květnu snížila o jednu desetinu procenta na 6,2 % a meziročně pak o 0,6 %. Úřady práce tedy k červnu evidovaly 323 000 lidí bez práce.

Jednak je vidět, že nezaměstnanost v ČR, i přes nadšené titulky v médiích, klesá velmi pomalu, a jednak je třeba si uvědomit, že situace je hroší, než ukazují statistiky.

Ke statistickému údaji musíme připočítat ještě 200 000 – 250 000 lidí, kteří se pohybují na hranici důchodového věku a pracovat by chtěli, ale není o ně zájem, 50 000 – 60 000 žen, které jsou kvůli nedostatku míst ve školkách na nucených mateřských dovolených a konečně ještě asi 200 000 – 250 000 lidí v produktivním věku, kteří jsou mimo evidenci Úřadů práce.

Radostné výkřiky o nezaměstnanosti nejnižší za pět let tato fakta bohužel změnit ani zakrýt nemohou. Je třeba se aktivně snažit snižovat nezaměstnanost. A zde vidím zejména čtyři možnosti. Investiční pobídky pro větší a velké investory, podpora místní výroby (nejen) pro místní spotřebu, budování sociálních podniků tak jako jinde v západní Evropě a čtvrtou možností je velkými zakázkami státu, krajů i měst podpořit investiční výstavbu – tedy dát práci stavebnictví. (Ovšem nikoli dostavbami jaderných bloků elektráren a podobnými kousky, které se vyplatí pouze určitým zájmovým skupinám.)

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.