Paroubek: Nová kvalita vztahů Rusko – Turecko

05.05.2017 11:38

Na právě skončených jednáních v Soči se prezidenti Ruska Putin a Turecka Erdogan shodli na tom, že skončilo problémové období v jejich vztazích, které začalo v listopadu 2015 po sestřelení ruského letounu operujícího v Sýrii nad údajným tureckým územím. Nyní, zdá se, je tato epizoda ve vzájemných vztazích zcela zapomenuta.

Paroubek: Nová kvalita vztahů Rusko – Turecko
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Turecké zboží zj. potraviny opět našlo cestu na ruský trh, skončilo obchodní embargo. Ruští turisté našli cestu do tureckých letovisek. A turecký prezident Erdogan a ruský prezident Putin, zdá se, si velmi rozumějí. Bez jejich velkého porozumění ostatně nelze očekávat řešení syrského problému.

Tady pochopitelně nelze zapomenout ani na americké zájmy. Američané preferují silnou spolupráci s kurdskými bojovníky v severní Sýrii. Turci naopak mají s nimi problém. A vydržují na své útraty určité části ozbrojenců bojujících proti Asadově vládě. A Rusko je velký přítel prezidenta Asada a spolupracuje velmi úzce s jeho armádou.

Zdá se, že současné porozumění obou státníků a také aktuální pozitivní pohled prezidenta Trumpa na potřebu ukončení války v Sýrii a likvidaci islámského státu dávají velké možnosti nalézt mírové řešení v Sýrii tak, jako dosud nikdy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…