Paroubek: OPEC souhlasí s kvótami

03.10.2016 9:40

V minulém týdnu ve středu se uskutečnilo mimořádně důležité zasedání zemí ropného kartelu OPEC v Alžíru. Na summitu v Alžíru přistoupily země OPECu na redukování své produkce ropy na 32,5 milionů barelů denně.

Paroubek: OPEC souhlasí s kvótami
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Této dohodě, kterou je možné vidět jako předběžnou, neboť její jasné kontury mají být teprve dokresleny, předcházela úspěšná jednání dvou největších světových vývozců ropy: Saúdské Arábie a Ruska, které není součástí kartelu OPEC.

Saúdové se dohodli také s Íránem, což je v OPECu druhá největší ropná velmoc. Írán společně se Saudskou Arábii představují nejvlivnější členy této organizace. Okamžitě poté, co byla oznámena dohoda o budoucí dohodě, vyskočily na světovém trhu ceny ropy WTI i Brent o několik procent. I když se tento růst již zastavil, udržují se ceny ropy na poměrně vysoké úrovni. S cenami ropy se samozřejmě zvýšily i ceny akcií ropných společností a očekává se, že se budou postupně zvyšovat i ceny akcií energetických společností. Dohoda zemí OPEC je do značné míry nečekaná, neboť naposled se tyto země dokázaly dohodnout na snížení produkce v průběhu finanční krize v roce 2008.

Zdá se, že dvě hrozby, jednak pro Spojené státy a také Rusko, které se v posledním roce až dvou letech projevovaly, jež vyplývaly z klesajících cen ropy, jsou zažehnány.

Pro americké společnosti zabývající se těžbou břidlicového plynu by udržování dlouhodobé ceny ropy kolem 30 $ za barel bylo zdrcující .Nebyly by se svým produktem konkurenceschopné. Znamenalo by to odstavení těchto firem od úvěrových linek, krachy a vyřízení jejich konkurence ze strany ropu vyvážejících zemí. Pro Rusko je samozřejmě posun cen ropy k 50 $ za barel a perspektivně výše také nesmírně pozitivní zprávou. Ruská ekonomika je stále rozhodující měrou, pokud jde o příjmy státního rozpočtu, závislá na vývozu ropy. A je samozřejmě rozdíl, pokud bude ruská ropa vyvážena za 30 $ nebo za 55 – 60 $ za barel.

Pokud ještě před pár týdny (a v případě nedohody v Alžíru před pár dny) hrozilo, že ceny ropy zamíří dolů k 30 $ za barel, dnes je situace pro země vyvážející ropu poněkud veselejší. Samozřejmě, že země OPECu mají velkou starost o to, jak zabránit tomu, aby rivalové ze zemí, které vyvážejí ropu a nejsou členy OPECu, nezaujaly na trhu s ropou místo, které ony vyklidí.

OPEC bude do budoucna také muset reagovat na to, že svou produkci ropy bude chtít znovu vyvážet Libye a zvyšovat na původní úroveň také Nigérie, tedy dvě země, které se dnes ocitly ve spirále násilí a vnitřních konfliktů…

V těch dalších týdnech budou jednat příslušní ministři zemí OPEC o precizaci dohody a o jejím převedení do konkrétních čísel, přičemž za dva měsíce má dojít k dalšímu zasedání OPECu a k definitivnímu potvrzení dohody, včetně výše kvót.

Zvyšování cen ropy nebude velmi pravděpodobně dramatické, ale bude mít vliv také v řadě sektorů světové ekonomiky a povede nutně k určitému tlaku na spotřebitelské ceny, což zpúsobi mírný růst inflace.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…