Paroubek: Obama jede v březnu na Kubu

19.02.2016 18:29

Podle vyjádření americké vlády poletí americký prezident Barack Obama v příštím měsíci na návštěvu Kuby. Je to jen 15 měsíců poté, co byly normalizovány vztahy mezi USA a Kubou a více než 85 let poté, co Kubu navštívil jiný americký prezident (v roce 1928 to byl Calvin Coolidge).

Paroubek: Obama jede v březnu na Kubu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V posledních dnech se objevovaly zprávy, že bylo obnoveno letecké spojení mezi USA a Kubou, byly obnoveny normální komerční linky pro pasažéry. Je to nesporně vítězství jednak realistické zahraniční politiky B. Obamy a také kubánského lidu. Toho především.

Krok B. Obamy byl doprovázen okamžitými negativními reakcemi některých republikánských kandidátů, v čemž se vyznamenal zejména M. Rubio, syn kubánských emigrantů. Ten se nechal slyšet, že na Kubu pojede tehdy, až bude svobodná…

Pokud jde o obchodní vztahy mezi USA a Kubou, jejich obnovení závisí do jisté míry na dohodě Kongresu, kde je třeba počítat s republikánskou většinou v Senátu, která tomuto kroku není pozitivně naladěna.

Benefity z rozvoje obchodních vztahů tak budou inkasovat jiné země Západu, především, jak se zdá, Francie a Španělsko.

B. Obama v tomto svém rozhodnutí vyšel vstříc požadavkům naprosté většiny latinskoamerických lídrů, od těch levicových až po ty konzervativní, jako je například mexický prezident. Tento krok zcela nepochybně přispěje k prestiži USA právě v Latinské Americe, která byla negativním přístupem USA ke Kubě do značné míry zasažena.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…