Paroubek: Ochlazení v zahraničním obchodě

08.05.2015 20:21

Ne všechny statistické údaje, které zveřejnil Český statistický úřad, jsou příznivé.

Paroubek: Ochlazení v zahraničním obchodě
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je nesporně pozitivní, že posílila průmyslová výroba, která v prvním čtvrtletí tohoto roku meziročně vzrostla 4,6 %. V prvním čtvrtletí také o 6 % vzrostl maloobchodní obrat. Největší rostoucí položkou se ovšem stal prodej osobních automobilů, který meziročně vzrostl o 14, 6 %. Na čísla ohledně maloobchodního obratu by se tak bylo zajímavé podívat i po očištění tržeb za prodej osobních vozidel.

Velmi pozitivně ovlivňoval vývoj HDP v posledních letech prakticky setrvalý přebytek bilance zahraničního obchodu. Ten byl vykazován i v době, kdy za pravicových vlád reálný HDP dokonce klesal či stagnoval (2008–2013). Přebytek v bilanci zahraničního obchodu se ovšem v březnu meziročně snížil o 6 miliard korun, a za první čtvrtletí tohoto roku pak tato bilance klesla zhruba o jednu miliardu korun. Pokud by se bilance zahraničního obchodu vyvíjela tak nepříznivě jako v březnu letošního roku, mohlo by to velmi negativně ovlivnit vývoj HDP, a to třeba o 0,5 %, nebo dokonce o 1 % či 2 %. Myslím si, že analytici ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí by celé věci měli rychle věnovat zvýšenou pozornost. A všichni bude doufat, že se jedná o náhodný výkyv, který bude v dalších měsících vyrovnán.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…