Paroubek: Odejde opravdu Sobotka z čela ČSSD?

13.07.2016 10:05

Premiér Sobotka, toho času předseda zatím nejsilnější politické strany v zemi, se vyjádřil, že v případě neúspěchu ČSSD v krajských volbách nebude na jarním sjezdu ČSSD kandidovat na šéfa této strany. Z toho vyplývá, že už by nebyl ani lídrem kandidátky této strany pro volby do poslanecké sněmovny na podzim 2017.

Paroubek: Odejde opravdu Sobotka z čela ČSSD?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Sobotka by před tím ovšem měl trochu kvantifikovat, zpřesnit podmínky, za kterých z vedení ČSSD odejde. Respektive říci, co je v jeho očích úspěchem či neúspěchem v krajských volbách. Zda je úspěch například 18 % hlasů, což je volební výsledek zhruba na polovině volebního výsledku ČSSD v krajských volbách v roce 2008 (a dnes má ČSSD na této úrovni volební preference), anebo 20 %, které ČSSD pod jeho vedením obdržela ve sněmovních volbách na podzim 2013. Pro podobné statečné prohlášení je zkrátka potřeba provést jasnou kvantifikaci, co je tou mírou volebního úspěchu, či naopak neúspěchu.

Pokud Sobotka hovoří o tom, že chce udržet po volbách v senátu největší senátní klub, tvořený nyní právě z nominantů ČSSD, k tomu není mnoho zapotřebí. I kdyby ČSSD nevyhrála ani v jednom volebním obvodu ve volbách do senátu, tak jí zřejmě nejsilnější senátorský klub vydrží.

Dlouhodobě upozorňuji na neschopnost ČSSD zvrátit vývoj volebních preferencí ve prospěch ČSSD na úkor hnutí ANO. Trend, kdy hnutí ANO získává podle průzkumů veřejného mínění stále více voličů, kdežto ČSSD méně, se bohužel v posledních měsících spíše ještě zesiluje.

Za to ovšem neodpovídá jen předseda strany Sobotka, ale i další členové vedení, především první místopředseda ČSSD Chovanec. Anebo financier strany, místopředseda Starec. který sociální demokracii mocně zkomplikoval budoucnost v kauze Altner. A který v tichém závětří je v místopředsednické či jí ekvivalentní funkci ve vedení ČSSD snad patnáct let. Neúspěchy strany, u nichž byl. jakoby se ho vůbec netýkaly. Vždycky se našel nějaký trouba, co to vzal na sebe...

Zkrátka, pokud Sobotka nekvantifikuje, co je podle něj mírou úspěchu a neúspěchu, nelze jeho prohlášení oodchodu z politiky, respektive z vedení ČSSD, brát nijak vážně.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice