Paroubek: Ohrožuje referendum senátní volby?

30.05.2018 13:13

Mám na mysli vnitrostranické referendum ČSSD o případném vstupu do vlády, a pokud jde o senátní volby, mám na mysli volebni výsledek ČSSD v senátních volbách.

Paroubek: Ohrožuje referendum senátní volby?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Přečetl jsem si se zájmem vyjádření předsedy senátního klubu ČSSD, Víchy, který vyjádřil názor, že jít do koalice s hnutím ANO a vstoupit do společné vlády s ním bude znamenat odliv voličů od ČSSD v podzimních volbách do senátu. V senátních volbách obhajují ČSSD třináct mandátů, a to, že to bude obhajoba mimořádně obtížná, musí být každému jasné.

Lidovci už dnes s chutí spekulují o tom, kdo bude příštím předsedou senátu. Zda to bude předseda Bělobrádek, který bude kandidovat na Náchodsku anebo současný senátor a hejtman Zlínského kraje Čunek. Právě na příkladě Petra Víchy se dá ukázat, jaký by měl být optimální kandidát ČSSD v senátních volbách. Tedy optimální v této době, kdy ČSSD v celostátních průzkumech, těch serióznějších agentur, mívá 6 – 7% volebních preferencí. Petr Vícha je starostou Bohumína již několikáté volební období. A o každém starostovi, který je v čele své obce déle než dvě volební období lze říci, že je velmi dobrým starostou. Starostou, který svou obec řídí s úspěchem, a občané uznávají jeho práci anebo jej mají dokonce i rádi. Petr Vícha jako starosta ponechal městu významnou část bytového fondu ve svém majetku.

Starosta Bohumína je tak jakýmsi bytným tisíců občanů, kteří bydlí v obecních bytech za rozumné nájemné a vidí, jak město rozumně hospodaří s bytovým fondem i jiným svým majetkem. Vzpomínám si, jakou mi to dalo práci, když jsem v roce 2006 Petra Víchu přemlouval, aby kandidoval poprvé do senátu. Byla to dobrá volba. A v rámci svého obvodu získal Petr Vícha optimální podporu svého města, kde je dobrým starostou a zejména „svých“ nájemníků. Samozřejmě v jeho volebním obvodě je optimální struktura levicových voličů, kteří vidí politiku sociální demokracie, nikoli skrze Sobotku, Pokorného a další, ale právě na příkladu svého dobrého starosty.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Když před dvěma lety na podzim sociální demokracie získala při volbách do senátu dva mandáty a neobhájila jich osm, bylo to bráno jako jisté překvapení. Mě to ovšem příliš nepřekvapilo, protože strana v té době měla volební výsledek v krajských volbách něco přes 15%. Do senátu se tak dostaly jen ty skutečně mimořádně silné a v rámci jejich volebního obvodu pozitivně vnímané osobnosti. Jeden vynikající lékař-onkolog a druhý výtečný a uznávaný starosta. Dnes má ovšem ČSSD nikoliv 15% podporu veřejnosti, ale podporu zhruba poloviční… Takže to bude velmi těžké se do senátu dostat, protože ČSSD ve volbách od roku 2008 do roku 2014 těžila z toho, že je v průzkumech nejsilnější stranou v zemi. A to jí generovalo silnou podporu při volbách do senátu. Dnes je v podobné situaci, kdy může těžit ze své pozice zdaleka nejsilnější politické strany v zemi, hnutí ANO.

Samozřejmě že účast ČSSD ve vládě s trestně stíhaným premiérem není optimálním signálem, ale za několik měsíců od svého vstupu do vlády mohou sociálně demokratičtí ministři odvést slušnou práci a hlavně ukázat veřejnosti výsledky své práce, alespoň dílčí. To může změnit obraz ČSSD ve spolčenosti, který v současné době není optimální. Takže ve svých argumentech má předseda klubu senátorů ČSSD Vícha pravdu jen zčásti. Skutečné osobnosti, já bych dodal mimořádné osobnosti, se mohou prosadit i za nepříznivých podmínek, tedy kdy strana zrovna není na výsluní přízně voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice