Paroubek: Opravdu nelze UEFA kritizovat?

19.08.2018 16:04

Jsem – a je to dobře známo – od dětství fanouškem pražské Slávie. A protože jsem zažil mnohé vzestupy a pády tohoto klubu a jeho balancování až na samé hranici existence v roce 1963, může mě už jen málo věcí překvapit. To, že za starého režimu nebyla Slávia zrovna v oblibě fotbalového svazu a jeho komunistických funkcionářů, se dá pochopit. Byl to pro ně klub prezidenta Beneše.

Paroubek: Opravdu nelze UEFA kritizovat?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zejména v utkáních se Spartou a především s Duklou musela tehdy počítat s jistou a jaksi samozřejmou nepřízní rozhodčích, která pochopitelně ovlivnila průběh mnoha zápasů. Zhruba ve druhé polovině 90. let, poté co se objevila po sametové revoluci nová generace českých rozhodčích i nových fotbalových funkcionářů, se Slávia z tohoto klinče, pro ni nepříznivého rozhodování fotbalových arbitrů, vymanila. Nechci se ale věnovat české lize, která je případem sama od sebe.

Všichni jsme měli možnost v úterý večer vidět souboj Slávie s Dynamem Kyjev o postup ve fotbalové lize mistrů. Možná je pravdou, že vedoucí funkcionáři Slávie mohli udržet po skončení druhého zápasu s Dynamem Kyjev emoce více na uzdě. Ale v zásadě přece řekli pravdu. Slávii byl upřen regulérní gól a trapně si vymýšlet, že vlastně jiný hráč nežli střílející Tecl byl v ofsajdu a fauloval, je v zásadě ubohé. Pokud by tento gól byl uznán, byl by průběh zápasu Slávie v Kyjevě jiný.

Ale jiný mohl být také výsledek zápasu, kdyby v 74 minutě nebyl uznán Ukrajincům gól, který padl z evidentního ofsajdu. Nechápu českou fotbalovou asociaci, pokud se de facto úplně distancuje od názorů Slávie. Při tom je evidentní, že ukrajinská fotbalová diplomacie je prostě vlivná a ovlivňování rozhodčích není ničím, co by mě u ní mělo příliš překvapovat.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Spíš je to smutná vizitka pro českou fotbalovou asociaci, že podivní bratři z Kyjeva vytvářejí pro svůj tým takové podmínky, kdy v utkání vyrovnaných soupeřů prostě vítězí. Tím nechci hovořit otevřeně o korupci a ovlivňování rozhodčích financemi. Ale přeci jsou i jiné možnosti, aby rozhodčí byli zainteresování odevzdat pro kyjevský tým určitá procenta podpory, která ovšem v celkovém součtu ve vyrovnaném utkání rozhodují.

A už vůbec nechápu článek typu „Slávistická puberta“ z čtvrteční MFD, ve kterém se vlastně připouští, že Slávie byla rozhodčími poškozena, ale nemusí prý o tom nikdo vědět... A už vůbec ne si stěžovat. No, považte. Co je to za hrůzu, když se pláče. Pana redaktora to možná překvapí: ale pokud někdo podtrhne v zápase např. Real Madrid (to by se ale jen těžko odvážil), tak se jeho představitelé tvrdě ohradí. A nikoho to nepřekvapí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…