Paroubek: Ovládne ČSSD chaos?

13.06.2017 20:31

Jeden z headlinů dnešních článků v Právu říká: "Vraťte Zimolu do voleb, žádají jihočeští soc. dem.".

Paroubek: Ovládne ČSSD chaos?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

V sociální demokracii dnes vrcholí debaty o tom, jaké bude příští uspořádání vedoucích pozic v ČSSD. Zdá se, že vedoucí osobnosti strany jsou blízko dohody o vytvoření faktického triumvirátu, který povede tuto stranu do voleb v říjnu. B. Sobotka by zůstal premiérem, M. Chovanec by se stal úřadujícím předsedou ČSSD a Luboš Zaorálek by se stal volebním lídrem ČSSD pro podzimní volby.

Toto řešení, které se připravuje, není jistě ideální. Není ideální zejména proto, že přichází pozdě, ale také proto, že toto řešení vlastně odděluje dosud spojené vedoucí pozice ve straně. Ideální by pochopitelně bylo, kdyby volební lídr byl jak předsedou strany, tak předsedou vlády. Současná pozice strany i jejího předsedy a volebního lídra je ovšem neudržitelná. Zdá se, že kdokoliv přijde do vedení ČSSD (neberme toto slovo tak úplně doslova) má šanci vyvést ČSSD z toho nejhoršího.

Pokud vedení ČSSD neudělá nic, skončí ČSSD na podzim v naprostém marasmu a na volebním výsledku kolem 8 %.Personální řešení je ovšem potřeba přijmout rychle. Ještě týden dohadů a ČSSD ztratí další 1 až 2 % volebních preferencí. Zítřejší volební grémium by tak mělo celou věc uzavřít. Jasně a zřetelně. Tak, aby volič dostal jasný vzkaz, že se něco stalo. Strana pak má šanci se ve volbách na podzim dostat k volebnímu výsledku 12 – 15 %.

Co však může podstatně narušit pokus o stabilizaci pozice ČSSD, to jsou partyzánské akce typu: vraťte Zimolu na kandidátku. Jihočeská ČSSD by se měla přestat zabývat touto svou utkvělou myšlenkou. Bylo to jedno z mála správných rozhodnutí z poslední doby, které Sobotka a jeho vedení udělali, když nedovolili kandidovat korupční kauzou zprofanovanému Zimolovi. Jeho kandidatura by nepoškodila jen ČSSD v jižních Čechách, ale s ohledem na známost bývalého populárního hejtmana by byla poškozena volební pozice strany jako celku.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…