Paroubek: Padají limity stanovené na výrobu

26.11.2014 20:48

Hyundai ve svém závodě v Nošovicích počítá s navýšením výroby z tří set tisíc vozů na tři sta padesát tisíc vozů. Původním limitem závodu byla přitom výroba tří set tisíc vozů ročně.

Paroubek: Padají limity stanovené na výrobu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je dobře, že Korejci plánují takovéto rozšíření výroby, neboť to si pochopitelně vyžádá také růst počtu pracovníků, a navýšení výroby tak pomůže snížit nezaměstnanost v druhém nejrizikovějším regionu České republiky. Přímo v nošovickém závodě dnes pracuje kolem 3 300 lidí a dalších 7 000 lidí je zaměstnáno u subdodavatelů. Hyundai je tak nepochybně největším zaměstnavatelem Ostravského kraje a nyní počet pracovních míst v nošovické továrně ještě vzroste.

Když se v letech 2005–2006, kdy jsem byl českým premiérem, rozhodovalo, zda u nás bude, nebo nebude postaven závod firmy Hyundai, pravicoví politici a ekonomičtí analytici ve většině neustále opakovali, že pokud by zde továrna postavena byla, půjde pouze montovnu bez další přidané hodnoty. Dnes již ani ti největší odpůrci této velmi zdařilé investice netvrdí, že by šlo o montovnu a všeobecně převládl názor, že výstavba Hyundai v Nošivicích byla jednoznačně pozitivním krokem. Doufám, že současná vláda se jím inspiruje a také do ČR přiláká významné zahraniční investory. Zatím se jí to příliš nedaří.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.