Paroubek: Papež František versus Dominik Duka

04.08.2016 17:14

Papež František při své návštěvě Polska opět prokázal, že je zřejmě nejvýznamnější osobností současného světa. Je duchovním i formálním vůdcem velké křesťanské komunity, katolické církve.

Paroubek: Papež František versus Dominik Duka
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je to člověk, který se vydal cestou, kterou se tato církev musí ubírat v Latinské Americe či Africe, kde je především církví chudých a kde plně reflektuje společenskou realitu. A v žádném případě již není nástrojem privilegovaných a nejbohatších, jako to bylo ještě před dvěma či třemi generacemi.

Papeže Františka nijak nerozrušují ani bigotní postoje části polských katolíků ve vztahu k jeho relativně velmi pokrokovým (v podmínkách katolické církve) názorům například ve vztahu k rozvedeným katolíkům, homosexuálům, antikoncepci a podobně. Jeho postava a jeho osobnost ukazují to, že se katolická církev prostě posunula k potřebám zemí třetího světa, především Latinské Ameriky a Afriky, kde bude v příštích desetiletích nejpodstatnější část věřících této církve.

Papež František znovu svými vyjádřeními z posledních dní prokázal, že je vysoce tolerantním mužem ve vztahu k jiným náboženstvím a jeho tolerance není předstíraná, ale skutečná. Jeho postoje nejsou vykalkulované či hrané, ale idealistické.

Papež nepodléhá současné emotivní atmosféře v souvislosti s útoky islamistických fanatiků na jednotlivce i celé skupiny lidí v západních zemích a správně říká to, na co by veřejnost neměla zapomínat. A sice, že islám není náboženstvím, jehož podstata spočívá v násilí. Zkrátka, že násilí, kterého se dopouštějí islamističtí fanatici, je něco, co je okrajovým jevem islámu a nelze je ztotožnit s jeho učením.

Je dobré zamyslet se nad tím, co papež František říká, a porovnat rozumná vyjádření tohoto světového vůdce s vyjádřeními českého katolického kléru, především jeho primase, arcibiskupa Duky. Ten se naopak v posledních dnech vyjádřil v tom smyslu, že islám je náboženství, které je postaveno na násilí…

Shrňme to, arcibiskup Duka svými názory patří do 19. století a papež František do století 21…František se chce starat o blaho lidstva, Duka o chod realitní kanceláře, ve kterou se česká katolická církev změnila.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…