Paroubek: Parta snaživých amatérů proti Zemanovi

02.02.2016 17:06

Významnou část funkcionářů sociální demokracie ovládlo v souvislosti se Zemanovými útoky na Sobotku zřejmě nehrané rozčílení. Už T. G. Masaryk ale řekl, že rozčílení není program…

Paroubek: Parta snaživých amatérů proti Zemanovi
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

M. Zeman pronesl svůj provokativní výrok ve vztahu k premiéru Sobotkovi, když na setkání s občany reagoval na velmi pravděpodobně prefabrikovanou otázku. Původně jsme si i já myslel, že M. Zeman prostě jenom ze svého arzenálu humoru tentokrát použil vtip, který patří k těm nepovedeným. Dnes jsem skoro přesvědčen, že M. Zeman použil tento provokativní výrok zcela promyšleně. Měl zájem vyprovokovat konflikt s premiérem Sobotkou, a když by se premiér nechytil na tuto pastičku, přišel by za pár dní jiný trik.

Sobotka měl na Zemana reagovat nejspíše také bonmotem. Ale je vidět, že i tímto klidným mužem zmítají emoce a tenze a tenze zmítají také jeho bezprostředním okolím, ve kterém se Sobotka pohybuje. Jsou to tenze protizemanovské nenávisti. A nenávist je špatný rádce.

Chápu, z čeho tyto tenze vycházejí. B. Sobotka a jeho okolí vidí, že volební preference ČSSD přes všechnu jejich křečovitou snahu stagnují, nebo dokonce klesají. Dnes jsou reálně na nějakých 16–18 %. Ale, chlapci a děvčata ve vedení ČSSD spíš připomínají, ve srovnání s M. Zemanem, partu snaživých amatérů, která prostě na starého pardála nemá.

Pardál zařval do lesa, a místo aby se mu vracela jen ozvěna jeho řevu a obyvatelé lesa se bez hysterie dál věnovali své činnosti, tak se snaží pardálí řev překonat hlučným štěbetáním. Na Zemana je to prostě málo. Vedení ČSSD by mělo zpytovat svědomí, co udělalo v posledních letech špatně a co naopak může udělat v těch nejbližších měsících jinak, aby zvrátilo nepříznivé trendy, které ovlivňují volební preference ČSSD. Mělo by zejména udělat překvapivé tahy v oblasti programové, v oblasti marketingové, v oblasti personální a mělo by důsledně trvat na dodržování principu presumpce viny na všech úrovních stranické hierarchie a samozřejmě i vůči přátelům předsedy strany…

M. Zeman v současné sociální demokracii nemá soupeře

Prostě to chce činy. Je obdivuhodné, jak M. Zeman, nesporně limitovaný svým zdravotním stavem, dokáže udržovat strategickou iniciativu a zaměstnat větší část ČSSD, která na něj útočí, a tím vlastně ještě dále upevňuje jeho aureolu neohroženého vůdce, který se nebojí zastávat zájmů drobných lidí proti všem.

To, že je nebezpečí migrace do Česka virtuální realita, to obyčejný občan samozřejmě nemůže posoudit. To, že M. Zeman věci samozřejmě přehání a vyhrocuje na ostří nože, je zjevné.

M. Zeman v současné sociální demokracii nemá soupeře, který by odpovídal jeho formátu, vzbuzovat jeho respekt a proto se Sobotkou zachází jako můj gaskoňský baset Betty se svou hračkou.

Lídři ČSSD by se měli podívat na průzkumy, které Zemanovi přisuzují podporu zhruba tří pětin občanů státu. A to je ta opora, ze které M. Zeman při uplatňování své politiky vychází. Pokud lídři ČSSD nepřijdou s nějakou zásadní změnou svého přístupu, a pochybuji, že jsou toho vůči M. Zemanovi, jímž jsou fascinováni podobně jako myška útočící korbou, schopni, nemusí mít v krajských volbách ani těch 13–15 %, na které jejich výkon v krajských volbách na podzim dnes odhaduji.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…