Paroubek: Pět miliard pro Babiše díky daňovým úlevám, které sám prosazuje

28.03.2015 7:29

Bez velkého zájmu médií zůstává tvrzení M. Kalouska, který říká, že novela zákona prodlužující daňové úlevy pro biopaliva první generace do roku 2020 umožňuje obří tunel státních peněz, který Babišovu Agrofertu za období let 2015–2020 přivede zhruba 5 miliard korun.

Paroubek: Pět miliard pro Babiše díky daňovým úlevám, které sám prosazuje
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tímto případem jsem se v těchto dnech do hloubky zabýval, a ačkoli je to pro mě vnitřně jen těžko uvěřitelné, musím dát M. Kalouskovi zapravdu.

Celá věc je vcelku jednoduchá. Evropskou komisí notifikovaný program podpory biopaliv první generace končí v polovině roku 2015, s tím, že tato skončit podpora musí nejpozději v roce 2020 – a více se již prodlužovat nebude. EK totiž došla k názoru, že podpora biopaliv první generace je cestou do slepé uličky. V ČR měla podpora těchto biopaliv skončit v červenci tohoto roku a ani naprosto zprofanovanou a zkorumpovanou vládu P. Nečase nenapadlo, aby zpracovala takto rozmařilou novelu, která by prodlužovala něco, co po pár letech musí stejně nevyhnutelně skončit. Výpočet částky, kterou od poloviny roku 2015 do roku 2020 získají díky této novele Babišovy firmy, také není složitý. Daňové úlevy budou podle samotného ministerstva financí činit na období 2015–2020 činit celkem 9 miliard korun. Jelikož se Babišovy firmy na prodeji a distribuci biopaliv podílejí více než 50% podílem, pak bude logicky daňové zvýhodnění pro Babišovy firmy činit cca 5 miliard korun.

Je zábavné, že novináři, kteří dříve šíleli už jen při náznaku titěrného střetu zájmů, a to zejména u levicových politiků, jsou v případě A. Babiše naprosto klidní. A to i v tomto případě prodloužení daňových úlev pro biopaliva první generace, které sníží příjmy státu o 5 miliard korun… To je jen další důkaz toho „nezávislosti“ českých médií, a to včetně veřejnoprávní televize.

V každém případě, pokud například sociálnědemokratičtí a lidovečtí zákonodárci ve sněmovně (a v senátu) tuto Babišovu novelu schválí, má A. Babiš své finanční náklady na vstup do politiky z posledních let plně uhrazeny, a to i se snovými úroky… Musí se říci, že si A. Babiš rychlou návratnost svých investic vskutku zařídit umí.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.