Paroubek: Piráti a Zelení chtějí zdanit roboty

20.09.2017 8:34

Začátkem 19. století probíhalo ve Velké Británii hnutí ludditů. Byli to dělníci, kteří příčinu své bídy spatřovali v zavádění strojů a proto je rozbíjeli. Hnutí ludditů dosáhlo vrcholu povstáním v Notthinghamu v letech 1811 – 1818. A také v Čechách se část dělníků ve 40. letech 19. století v průmyslových centrech v Praze, Brně a Liberci pustila do rozbíjení strojů.

Paroubek: Piráti a Zelení chtějí zdanit roboty
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle volebních programů Pirátů a Zelených prý vypadnou po masivním zavedení robotů v budoucnu příjmy státu v řádech desítek miliard korun. Češi teď sice nepatří v zavádění robotů právě mezi premianty, takže je to zatím strašení papírovým tygrem, ale co kdyby jednou...

V EU jsou Češi až na dvanácté pozici, pokud jde o uplatnění robotů v průmyslu. Nejlépe je na tom v Evropské unii Německo, které ale zrovna také nemá právě vysokou nezaměstnanost, podobně jako Česko, a přitom zvládá příjmy i deficity (má rozpočtový přebytek) svého státního rozpočtu s přehledem.

Technologická revoluce a robotizace jsou procesy, kterým se prostě nevyhneme a administrativní omezení typu zvláštního zdanění robotů jsou spíše komickou připomínkou dnes zcela zapomenutého hnutí ludditů.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…