Paroubek: Podivné touhy českých válečníků

23.02.2015 19:10

V jisté části politických elit, a zejména mezi válečníky, kteří nikdy neválčili, ale nejraději by nyní válčili až do posledního ukrajinského vojáka, se ozývá volání, které lze shrnout do jednoho headlinu otištěného v dnešní MfD: „Vyzbrojte Ukrajince, a to hned“.

Paroubek: Podivné touhy českých válečníků
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je neuvěřitelné, že část českých politických elit a významná část českých novinářů se absolutně nepohybuje v reálném světě. Nevidí neochotu ukrajinských vojáků bojovat proti svým spoluobčanům za cíle, které jsou jim cizí.

Tito mimo realitu existující čeští politici a novináři srovnávají dnešní přístup elit Západu k občanské válce na Ukrajině s appeasementem západních mocností z doby Mnichova. Pro přesnost je však třeba uvést jeden zásadní rozdíl. Předmnichovské Československo bylo s Francií, která jej v Mnichově krutě zradila, spojeno spojeneckou smlouvou a Velká Británie byla úzce politicky vázána na Francii.

Naproti tomu dnešní NATO (a ani Česká republika) žádné vojenskopolitické závazky vůči Ukrajině nemá. A bude trvat nejméně jednu generaci, aby Ukrajina došla ke splnění ekonomicko-politických závazků, které jsou obvykle stanovovány jako podmínky pro vstup do NATO a EU.

Představa, že v zemi ovládané oligarchií, což Ukrajina dlouhodobě je, nastanou v krátké době demokratické poměry a že tato země mávnutím kouzelného proutku změní sovu tragickou ekonomickou situaci v prosperitu, anebo alespoň ve stabilní ekonomiku, je troufalé a vlastně nemožné.

Dodávky nových modernějších zbraní, zbraní s větším ničivým účinkem, ze Západu a následně i z Ruska, by měly za následek jen mnohem větší ztráty na lidských životech ze strany civilního obyvatelstva.

Minské dohody II určitě nejsou dokonalé, jde vlastně o jakési ozbrojené příměří, ale jisté východisko k budoucímu mírovému uspořádání přeci jen představují. Štvaní proti jakékoliv dohodě uzavření s prezidentem Putinem není rozumnou alternativou.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.