Paroubek: Policejní zásah v Olomouci uštědřuje další tvrdý úder ČSSD

16.10.2015 9:47

Dnes by již mělo být větší jasno v kauze, kterou zahájila rozsáhlá policejní akce v Olomouci a Praze, v jejíchž sítích v první chvíli uvízli bývalý ministr vnitra Langer, některé policejní špičky z Olomouckého kraje a, Langerův přítel a společník v podnikatelských aktivitách Kyselý. A zřejmě největší rybou v čeřenu se stal olomoucký hejtman Rozbořil…

Paroubek: Policejní zásah v Olomouci uštědřuje další tvrdý úder ČSSD
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Sociální demokracie se tak po nedávné kauze dvou jejích vysokých funkcionářů v Olomouckém kraji (mj. vicehejtmana), kteří si na své soukromé účty nechali zasílat od soukromých firem finanční prostředky, dostává do dalších problémů. A to nejen na Olomoucku.

Hejtman Rozbořil je možná jediným předákem sociální demokracie na Moravě, o kterého – po znemožnění a zdiskreditování hejtmana Haška samotným Sobotkou, který jej charakterizoval jako podrazáka – se sociální demokracie mohla při volbách do krajských zastupitelstev na Moravě opírat. Po sdělení obvinění zbývá hejtmanu Rozbořilovi jediné – odstoupit ze své funkce.

Zdá se, že Babišovy noviny, a pročetl jsem dnes velmi pozorně všechny české deníky, mají o celé záležitosti pozoruhodně mnohem více informací nežli jiný český tisk. Také A. Babiš okamžitě hovoří o pravděpodobné nezbytnosti odchodu šéfa GIBS, tedy generální inspekce policejních sborů, Bílka, pro jeho údajnou snahu zametat kauzy pod koberec.

Nevím, o jaké kauzy se jedná. Možná by o tom pan vicepremiér, ministr financí a majitel značného bezpečnostního zázemí firmy Agrofert v jedné osobě mohl říci více (bylo by zajímavé vědět, o jakých „živých“ kauzách ví). Zdá se ale, že jde o něco jiného než o zametání kauz pod koberec… Podle mého názoru jde o to eliminovat či zastrašit policisty dosazované do nejrůznějších funkcí policejního aparátu I. Langerem v době, kdy byl minist. A šikovně spojit Langera s Rozbořilem, což je pro voliče ČSSD zcela nestravitelné spojení.

Obávám se, že toto vysvětlení je asi nejblíže pravdě. Tím nechci tvrdit, že mi je I. Langer něčím sympatický. Považuji jej za viníka mnoha negativních jevů, které se v české politice objevily v době, kdy jsem byl českým premiérem anebo předsedou ČSSD. A tedy vlastně i viníkem takových jevů v politice, jakými byly Věci veřejné anebo Babišovo ANO. 

I. Langer zanesl do české politiky manýry a praktiky, které udělaly z běžného politického boje „třídní boj“ a „boj proti vnitřnímu nepříteli“.  A tak otevřel dveře do politiky i vlády A. Babišovi, který dnes velmi plánovitě a systematicky půjde po všech Langrových lidech v české policii.

Pokud hejtman Rozbořil odstoupí ze své funkce, naruší to velmi významným způsobem pozice ČSSD již ve třetím volebně pro ni velmi významném kraji. Po Moravskoslezském kraji, kde se hejtman Novák v důsledku soudu svého přítele Dědice jistě cítí jako na trampolíně, a kraji Ústeckém, kde se díky Houskou a spol. používaným mafiánským praktikám podařilo rozložit obraz sociální demokracie na prvočinitele, se rozkádá pozice ČSSD i v Olomouckém kraji. Pokud obviněný hejtman zůstane ve své funkci, mělo by to pro sociální demokracii smrtící účinek.

Obávám se proto, že mnou několikrát již opakovaný odhad, že ČSSD bude mít ve volbách do krajských zastupitelstev za rok zhruba 13 – 15 % hlasů je ještě odhadem poněkud přeceněným. B. Sobotka je prostě slabý lídr, který ve straně nebyl schopen prosadit nekompromisní uplatňování principu presumpce viny. Tím vytvořil situaci, která vede k postupnému oslabování sociální demokracie a ke kompromitaci jejích krajských a dalších špiček…

Vše, co jsem v potu tváře a s velkým osobním nasazením v ČSSD v letech 2005–2010 vybudoval, se tak do dvou let /v termínu voleb do Sněmovny) zhroutí do prachu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…