Paroubek: Politické inženýrství Leona Panetty

23.10.2014 8:21

L. Panetta patřil nesporně k nejschopnějším členům administrativy prezidenta Obamy. Byl ředitelem CIA a ještě donedávna také ministrem obrany. Byl činný již v administrativě prezidenta Clintona. Je to zkrátka protřelý státní úředník a k tomu byl ještě 16 let členem Sněmovny reprezentantů.

Paroubek: Politické inženýrství Leona Panetty
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ve Spojených státech tedy zřejmě není mnoho lidí, kteří by měli v oblasti politiky vyšší kvalifikaci nežli právě on.

Ale rozhovor s L. Panettou, který je uveřejněn v dnešním Právu, mnou hluboce otřásl. Bylo by dobré, aby si Američané začali připouštět, že situaci v Sýrii, a zejména vzestup moci Islámského státu v Sýrii a také Iráku způsobila do značné míry nerealistická politika Západu, a zejména právě Spojených států. Snaha o zničení Asadova sekulárního režimu, který se ovšem stále těší podpoře většiny syrského obyvatelstva, se prostě nepovedla. Američané na to ovšem jdou od lesa, cituji vyjádření L. Panetty, které jemu osobně zřejmě vůbec nepřijde poněkud mimo: „Pokud chceme ovlivnit dění v Sýrii, musíme vytvořit umírněnou opoziční skupinu, vycvičit ji, vyzbrojit ji, a být schopni ji nasadit, aby byla s to čelit nejen islamistům, ale i Asadovi.“

Podobné představy jsou skutečně z říše science fiction. Stejně jako představa, že v arabských státech může existovat něco jako systém americké demokracie.

Američané, a tím jsem si jist již od své návštěvy v americkém Kongresu v roce 2007, se prostě těžko orientují v současném světě. Jejich experti nemají k tomu potřebné znalosti. Uplatňování představ o fungování demokratických principů v zemích, kde k tomu nejsou ani tradice, ani podmínky, v kombinaci s politikou „velkého klacku“, způsobuje pouze chaos. Chaos je dnes v Iráku, Sýrii, ale také na východní Ukrajině. Chaos je po „demokratizaci poměrů“ také v Libyi. V Egyptě se podařilo chaotickou situaci, způsobenou nepříliš předvídavou politikou Západu, odvrátit zásahem egyptské armády. Evropská unie a ČR by měly jít důsledně svou vlastní cestou.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.