Paroubek: Polské elity jsou hluboce prodchnuty protiruským duchem

05.01.2016 12:47

Je až na samé hranici racionálního uvažování, jak jsou obě dvě vládní garnitury Polska, ta liberální, a ještě větší měrou ta nynější konzervativní, posedlé Ruskem a jeho prezidentem Putinem.

Paroubek: Polské elity jsou hluboce prodchnuty protiruským duchem
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Racionální argumenty, pokud jde o reálné poměřování sil Ruska na jedné straně a sil USA a jeho spojenců v NATO na straně druhé, nezabírají. Vždyť jen USA samotné měly za minulý rok zbrojní rozpočet cca 560 miliard dolarů a ruský zbrojní rozpočet dosahoval loni maximálně 60 miliard dolarů.

Rusko prostě nemá hospodářské možnosti, aby udrželo v plném tempu krok s USA a NATO. Strašit údajným ruským nebezpečím, jak to činí nynější konzervativní polská vláda, je prostě mimo meze racionálního chápání. Nový polský ministr zahraničních věcí Witold Waszczykowski v této souvislosti uvedl: „Stále se považujeme za druhořadé členy NATO, protože ve střední Evropě nejsou, kromě rotujících jednotek, žádné významné spojenecké síly nebo obranná zařízení, což Rusům umožňuje hrát v tomto regionu svou hru.“

Poláci prostě chtějí za každou cenu na svém území základny se spojeneckými vojáky. Proč ne, je to jejich volba. Ale Česká republika by se touto cestou zvyšování napětí ve střední a východní Evropě a v Evropě jako celku a omezení své suverenity umístěním cizích. byť spřátelených vojsk. neměla vydat. Naopak by měla jít cestou posilování hospodářských vazeb s Ruskem a snahy o koordinaci politických postupů s ním v těch oblastech světa, kde je to pro EU i Západ jako celek užitečné. Takovou oblastí je v prvé řadě Sýrie, ze které v současné době do Evropy proudí desetitisíce uprchlíků a můžou se jich v případě zhroucení režimu B. Asada vydat na cestu do Evropy i miliony. ČR by měla působit na špičky EU, a neměla by přitom podceňovat svou sílu středně velkého evropského státu, aby se nebály dělat samostatnou zahraniční politiku nezávislou na politice USA.

Zájmy EU a USA v řadě oblastí prostě nejsou a nemohou být totožné.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).