Paroubek: Pomůže Zdeněk Bakala OKD?

20.03.2015 13:03

Zdeněk Bakala v dubnu opustí představenstvo NWR a analytici spekulují o tom, že společnost v budoucnu opustí úplně.

Paroubek: Pomůže Zdeněk Bakala OKD?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Zdá se tedy, že ačkoli se tak slušný člověk nechová, první opouští v tomto případě potápějící se loď kapitán. Anebo možná Z. Bakala nechce svou přítomností zatěžovat budoucí složité řešení situace NWR… V každém případě Bakalovo chování aktuální ukazuje na to, že situace těžební společnosti NWR je skutečně již zřejmě neřešitelná.

Jediným čistým aktivem Z. Bakaly zůstává 44 000 hornických bytů OKD v hodnotě zhruba 35 miliard korun, které získal společně s minoritním podílem v OKD, který získal za cenu, jež byla několikanásobně nižší než cena samotných bytů…. A jež přislíbil prodat jejich nájemníkům za podmínek, které pro ně budou výhodné. Svůj veřejný příslib však nedodržel. A Sobotkova vláda s tím nic nedělá.

Společnost OKD, kterou vlastní Bakalova NWR, se nachází ve značných finančních problémech a jelikož zaměstnává více než 10 000 lidí a patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele na Ostravsku, zdá se, že stát, který Z. Bakalovi OKD velmi levně odprodal, nyní této společnosti bude muset ještě výrazně finančně pomoci. Ministr Mládek dokonce před několika měsíci v médiích nahlas uvažoval, že by stát mohl v případě krachu NWR společnost OKD od Bakaly koupit zpět… No, pokud státu Bakala vrátí také byty OKD, tak by se o tom dalo uvažovat.

Na prvním místě by bylo rozhodně velmi vhodné, aby problémy společnosti OKD řešil sám Z. Bakala svými vlastními penězi, mělo by jít o pomoc v řádu desítek miliard korun…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.