Paroubek: Potraviny jsou v ČR až o třetinu dražší než v Německu

19.08.2015 7:34

Česká potravinářská komora provedla testovací nákup potravin v České republice a v Německu a přišla s tím, na co jsem několikrát upozorňoval již v Poslanecké sněmovně a o čem jsme už několikrát psali také na Vaší věci, a to, že v Německu je většina základních potravin až o třetinu levnějších než v ČR, a navíc jsou ještě německé potraviny často kvalitnější než české.

Paroubek: Potraviny jsou v ČR až o třetinu dražší než v Německu
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Zbývá ještě vzpomenout fakt, že zatímco německá minimální mzda dosahuje téměř čtyřiceti tisíc korun, česká minimální mzda je více jak čtyřikrát nižší a činí 9 200 korun a že německá průměrná mzda je oproti té české více než dvojnásobná…

A co za rozdílnými cenami potravin v České republice a v Německu stojí?

Na vyšší ceně potravin se podílí jednak výše DPH na potraviny, která je v ČR téměř dvakrát taková (15 %) jako v Německu (8 %). Na cenách do ČR dovážených potravin se projevuje také devalvace české koruny, kterou v listopadu roku 2013 zahájila ČNB svými intervencemi, ale hlavní rozdíl mezi cenami potravin v ČR a v Německu dělají marže obchodníků.

V České republice se, na rozdíl od Německa, kde konkurence v maloobchodní potravinářské síti vede ke snižování cen, v maloobchodní potravinářské síti vytvořilo oligopolní uspořádání, a to vede ke zdražování a udržování vysokých cen potravin.

Pravicové vlády se problémem vzniku oligopolů nezabývaly

Marže u některých potravin jsou skutečně fascinující. Podívejme s například na mléko a mléčné výrobky. U plnotučného mléka činí marže 41 %, u másla 50 %, u eidamu 76 %, u tvarohu 100 % a u některých ochucených sýrů pak obchodní přirážka maloobchodu k nákupní ceně činí dokonce 107 %…

Před téměř třemi lety zveřejnily Lidové noviny propočty obchodních marží velkých obchodních řetězců v České republice. V Tescu činily marže průměrně 35 %, v Ikea 44 %, v DM 50 % a tak dále.

Pravicové vlády se problémem vzniku oligopolů (a to nejen v oblasti obchodu s potravinami), ale také v oblasti elektrické energie, hovorného, bankovních služeb a tak dále) nijak nezabývaly a Sobotkova vláda, jak se zdá, pokračuje ve stopách pravicových vlád.

To by ale bylo dobré změnit a jednotlivá ministerstva by podle své kompetence měla věnovat pozornost výši cen alespoň tam, kde zavánějí drahotou. Je třeba vytvořit na řetězce a oligopoly účinný tlak, aby se podařilo využít výhod tržní ekonomiky. Podstatnou roli by měl v této věci sehrát také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!