Paroubek: Premiér Sobotka je velmi spokojen

04.01.2016 17:39

Interview premiéra Sobotky v nedělní ČT24 ukázalo člověka, který je plně uspokojen s výsledky své práce. Upřímně, po rozhádané, nekoncepčně pracující a zkorumpované Nečasově vládě a po pimprlovém divadle Rusnokovy vlády bez důvěry sněmovny je samozřejmě Sobotkův kabinet příjemnou změnou.

Paroubek: Premiér Sobotka je velmi spokojen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Významně mu pochopitelně nahrává také to, že vlivem silně působících vnějších (pokles cen ropy, plynu a dalších surovin) i vnitřních faktorů dochází ke slušnému hospodářskému růstu.

Prostě, vláda má štěstí, že je nutně srovnávána se svými superslabými předchůdci, i když individuální výkony některých ministrů jsou velmi žalostné. Sobotka viděl potřebu zmínit se o jediném slabším kusu svého stáda, kterým je prý ministr dopravy Ťok. To, že ministr Ťok přišel na svou funkci odborně i manažersky zcela nepřipraven, muselo být každému jen trochu zkušenému člověku jasné.

Ale těch slabších kusů stáda je ve vládě více. Mají štěstí v tom, že se média jaksi „sama od sebe“ zaměřují jen na vesměs pozitivní komunikaci a argumentaci A. Babiše, případně B. Sobotky. A do vlády vlastně vůbec nejdou. Krotký způsob komunikace médií s vládou byl patrný i ve včerejším rozhovoru s předsedou vlády. Oba redaktoři kladoucí otázky nejenže nebyli nepříjemní, ale oni se na nic nepříjemného ani nechtěli zeptat. Mohli se například zeptat, co vláda udělá na podporu, či dokonce na udržení tempa hospodářského růstu, co udělá pro zkvalitnění systému čerpání evropských fondů atd… Jak se vládní koalice vypořádá s obstrukcí stran tradiční pravice ve sněmovně?

Otázek zajímavých pro diváka by byla jistě celá řada. Včera večer to byla díky všem aktérům nuda. Premiér se v rozhovoru zmínil o obstrukcích sněmovní pravice, které způsobily nepřijetí zákona o prokazování nabytí majetku a zákona o elektronické evidenci tržeb. Méně již Sobotka hovořil o absenci novely stavebního zákona, kde je chyba na straně vlády. A vůbec se nezmínil o ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) nedokončené novele zákona veřejných zakázkách. Tento zákon přitom v současné podobě způsobuje ochromení stavební výroby. Prostě, jeho zpracování a také zpracování nového stavebního zákona – je poněkud nad síly šéfky resortu MMR K. Šlechtové. Šlechtová také nese přímou odpovědnost za to, že republika definitivně přijde o 30–40 miliard korun z evropských fondů finanční perspektivy let 2007–2013. ČR je měla možnost čerpat ještě v letech 2014 a 2015, ale Rumunsko se Slovenskem si vyjednaly možnost čerpání ještě i v roce 2016. To ovšem české MMR neudělalo. To už je samo o sobě důvodem k odvolání neschopné ministryně. Je ostatně velmi signifikantní pro „svobodná“ česká média, že tento problém s naprostým přehledem přešla. A premiér nechce konflikt s A. Babišem.

Koneckonců MMR a také ministerstvo práce zcela zanedbaly přípravu zákona o sociálním bydlení. A nejen to, MMR vůbec vidí potřebu pracovat na dalších zákonech vytvářejících podmínky pro výstavbu komunálních bytů, družstevních bytů atd... Vláda s účastí ČSSD zatím, kromě mlhavého příslibu premiéra, neudělala na podporu bytové výstavby vůbec nic. Je to smutné ČSSD jakoby již neměla erudované odborníky v této oblasti…Pokud by Sobotka chtěl poradit, kdo to umí promptně udělat, ať se obrátí…

Zdaleka nesdílím Sobotkův poněkud příliš optimistický závěr, že o výsledku podzimních krajských voleb se rozhodne mezi ČSSD a hnutím ANO. Nelze pochybovat o tom, že ODS a TOP 09 jsou toho času vyřízeny, mimo jiné i díky jejich hloupě destruktivní politice ve sněmovně. Ta svědčí o jejich naprosté programové a akční neschopnosti. V tom lze se Sobotkou souhlasit. O čelo pelotonu se však v krajích budou ucházet jiní.

Především to bude hnutí Starostů a nezávislých fortifikované v krajích nejrůznějšími regionálními sdruženími nezávislých kandidátů, která Starostům nejspíše vylepší finanční situaci pro volby.

A také lidovci se svou schopností – zejména na Moravě, Vysočině a ve východních Čechách – utvářet předvolební aliance s nejrůznějšími středově se tvářícími subjekty nezávislých.

Myslím, že obě „velké“ strany (a především ČSSD) budou výsledkem krajských voleb hodně překvapeny.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …