Paroubek: Premiér Sobotka objevil Ameriku

17.04.2015 14:01

Pan Sobotka objevil Ameriku, když na veřejném mítinku uvedl: „ČNB má plné právo, aby intervenovala, abychom dělali vlastní měnovou politiku.“ Relevantní politici ani odborníci nikdy netvrdili, že ČNB nemá právo na intervence, pokud jde o ovlivňování kurzu české koruny.

Paroubek: Premiér Sobotka objevil Ameriku
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jde spíše o to, ve prospěch koho byly intervence na kurz koruny, a facto její devalvace v listopadu 2013 provedeny.

Intervence české koruny byly provedeny ve prospěch úzké skupiny českých exportérů, kteří by při sílící české měně (a k jejímu posilování stejně nakonec dojde) nebyli schopni se prosadit na zahraničních trzích. Konkurovat levné asijské produkci textilu žebráckými mzdami českých pracovníků a uměle oslabovanou měnou však není cesta správným směrem. Zejména tehdy, když je třeba uvažovat také o tom, jaký bude a měl by být vývoj české koruny v situaci, kdy se přibližuje vstup České republiky do Evropské měnové unie (EMU) (současná vláda v čele se Sobotkou o to na rozdíl od předchozích alespoň předstírá zájem). Zde pochopitelně půjde také o kurz, v jakém bude česká měna vůči euru ke dni vstupu ČR do EMU.

A opět je třeba připomenout, že nepůjde jen o budoucí ceny, ale také o mzdy zaměstnanců, příjmy podnikatelského sektoru, a zejména o vklady českých obyvatel na jejich bankovních účtech. Zkrátka, pro premiéra Sobotku a další méně bystré, jiné budou vklady českých občanů při konverzi 18–20 korun za euro a jiné při konverzi 23–25 korun za euro k datu vstupu do EMU.

Premiér, který si říká premiér socialistický, by měl mít na paměti především zájmy širokých vrstev obyvatel, tedy širokých vrstev vkladatelů do českých bank.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…